Botoşani: PORTRET/ Răzvan Strâmbu, multiplu campion naţional la cros

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De trei ani bate tot în competiţiile de profil din ţară şi reprezintă România la Europene sau Mondiale. Un profesor de educaţie fizică i-a observat lui Răzvan calităţile de atlet în şcoala generală şi a făcut tot posibilul să-l atragă spre sportul de performanţă.

Transferat la Liceul cu Program Sportiv din Botoşani în clasa a VIII-a, adolescentul a început să se antreneze alături de atleţi cu ani buni în spate de pregătire. Nu i-a luat mult să-i ajungă din urmă. „Nici nu ştiam ce e atletismul la început. Îl confundam cu halterele. Îmi spunea dom’ profesor că am statură, iar eu eram slăbuţ. Mă întrebam şi eu ce statură să am dacă nu reuşeam să ridic nici două kilograme. Îmi spunea să merg la un cros. Întrebam pe la colegi ce-i ăla cros, însă cu timpul am învăţat“, îşi aminteşte Răzvan.

La primul campionat naţional de cros la care a participat a obţinut primul loc, deşi nu era încă oficial component al unei echipe. „După ce m-am legitimat la Liceul cu Program Sportiv, am ieşit primul în ţară împreună cu echipa. Anul următor, am reuşit să câştig singur. Am prins încredere şi m-am ridicat uşor, uşor“, explică campionul naţional la cros.

Rezultatele obţinute anul acesta la competiţiile de cel mai înalt nivel au făcut ca Răzvan să fie căutat de majoritatea cluburilor de atletism din ţară. „La Europene am venit pe 12 la individual şi pe 7 cu echipa României, la un punct de locul cinci. La Mondiale tot pe 7 am ieşit cu echipa“, detaliază Răzvan. Botoşăneanul a luat parte în premieră în 2010  şi la probele de cros montan, probă nouă în atletismul românesc. „Este mult mai dificil. Am întâlnit sportive care aleargă numai în cros montan. Dacă îi bagi în stadion se simt ca într-o cuşcă“, spune Răzvan.

Dispus la noi provocări, a început chiar să se pregătească pentru „reginele“ atletismului, probele de 5.000 şi de 10.000 de metri.

Profil

Născut: 28 octombrie 1991, Botoşani.
Studii: Elev în an terminal la Liceul cu Program Sportiv.
Familie: Are o soră.

Întrebări şi răspunsuri
Continui cu atletismul?
Am primit deja o ofertă tentantă de un club din Sfântu Gheorghe şi voi semna cu ei. Aştept să văd mai întâi condiţiile de antrenament şi cum mă voi descurca la următoarea categorie de vârstă şi voi decide apoi.
Cum se împacă şcoala cu viaţa de sportiv?
Pentru noi nu este foarte încărcat programul. Ai posibilitatea ca în timpul şcolii să te axezi pe ce materii vrei tu.
Ce părere au părinţii?
La început nici nu au vrut să audă. A venit şi antrenorul acasă pentru a-i ruga să mă lase la concursuri. Când au văzut că am rezultate au început şi ei să mă încurajeze.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite