Botoşani: PORTRET/ Mirel Magop, globetrotterul care a mers 12.000 de kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 41 de ani, a traversat toate cele 321 de oraşe ale ţării. Vrea să scrie o carte şi să facă ocolul Pământului. Dorohoianul şi-a pus rucsacul în spate şi a plecat la drum pe 23 aprilie 2007, după ce a divorţat. Punctul de plecare a fost oraşul Oneşti, iar de atunci a vizitat, pe jos, toate oraşele ţării.

Când a ajuns la Botoşani, avea deja 11.092 de kilometri parcurşi. Drumeţia a durat trei ani şi a fost întreruptă doar în iernile geroase. Toată averea sa, un cort, un sac de dormit, un aparat radio şi cel mai de preţ lucru, caietul cu ştampilele primăriilor oraşelor pe unde a trecut, se află în rucsac.

„N-a fost o călătorie grea. La anul voi face şi turul Republicii Moldova, după care o să scriu o carte şi apoi aş vrea să fac ocolul Pământului. Dar am nevoie de o sponsorizare“, a spus globtrotterul. 

Domiciliu doar în buletin

Deşi este tot timpul pe drumuri, Mirel Magop are totuşi şi un domiciliu stabil trecut în actul de indentitate. „Teoretic, locuiesc la Vatra Dornei, dar ajung foarte rar pe acasă. Mi-am făcut buletin pentru că m-a prins iarna acolo. Acasă este unde mă aflu cu rucsacul. Nici nu ştiu ce pierd cei care sunt legaţi de un loc anume“, spune el. 

În trei ani de mers pe jos, botoşăneanul a avut tot felul de păţanii. Anul trecut, la Baia Mare, era să fie împuşcat de soldaţii unei unităţi militare. „Am crezut că este teren de fotbal şi mi-am scos sacul de dormit să trag un pui de somn. Nici bine n-am aţipit că m-am trezit înconjurat de militari înarmaţi până-n dinţi care urlau la mine“, povesteşte drumeţul.

Globtrotterul se simte un om liber, deşi este adesea privit ca un ciudat. Uneori este confundat cu un străin. „Mă distrez când oamenii se chinuie să-mi vorbească în engleză, crezând că sunt turist străin. Îi las câteva minute, după care îi întreb în română ce au vrut să spună“, adaugă Mirel Magop.

Profil

Născut: 3 februarie 1969, Dorohoi, Botoşani.
Studii: Liceul Industrial „Grigore Ghica“, Dorohoi.
Familie: Este necăsătorit, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
Ce v-a venit să mergeţi atât de mult pe jos?
Îmi place să merg. Este foarte sănătos. În plus, ai satisfacţia că poţi să vezi pe îndelete multe locuri, lucruri şi să cunoşti oameni noi. Când nu te grăbeşte nimeni, poţi alegi locul în care vrei să poposeşti sau să stai mai mult.
Care vi s-a părut cea mai interesantă zonă din ţară?
Munţii noştri sunt de-a dreptul fascinanţi. Peisajul de munte este inedit, mai ales pe acolo pe unde trece şi o apă. Sunt zone de munte care ar trebui propuse pentru cele mai frumoase locuri din lume. Apusenii, Obcinile Bucovinei sau Făgăraşul bat de departe munţii din Elveţia.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite