Botoşani: PORTRET/ Mara Popovici, eleva de 10 la toate materiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Botoşăneanca a obţinut medalia de bronz la Olimpiada Naţională de Matematică, dar nu există un obiect la care să nu fi câştigat vreun premiu.

Mara provine dintr-o familie cu venituri modeste şi ştie că marea sa avere este ştiinţa de carte. Ambiţioasă şi cu o inteligenţă peste medie, botoşăneanca uimeşte de câţiva ani prin uşurinţa cu care poate asimila cunoştinţe din toate domeniile.

Elevă în clasa a VIII-a, Mara are 10 pe linie la toate materiile încă din clasa I. Abordează fiecare lecţie ca pe o experienţă nouă şi se bucură de ea. „ Este drept că învăţ mult, dar o fac cu mare plăcere pentru că-mi doresc să aflu tot mai multe lucruri noi. Nu pot sta o zi fără să citesc ceva pentru că m-aş simţi săracă“, a mărturisit Mara Popovici.

Matematica este marea ei pasiune

Nici nu e de mirare că dragostea de carte îi ocupă tot timpul.  Studiază zilnic până la miezul nopţii şi recunoaşte că nu ştie ce sunt emoţiile la ore. Secretul ei stă în perseverenţă şi multă muncă. „Mereu am fost atentă la ore şi am cerut profesorului să-mi explice dacă nu am înţeles. Nu am plecat vreodată acasă cu nelămuriri. Acasă am exersat şi am aprofundat informaţiile aflate la şcoală,  iar acum lucrurile sunt simple. Totul este să fii constant şi disciplinat cu tine“, a mai spus eleva care nu se consideră o tocilară.

Rezultatele obţinute în ultimii opt ani vorbesc de la sine. A participat la aproape toate olimpiadele şcolare şi a adunat în palmares zeci de premii I, dar şi medalii la concursuri naţionale. Nu este materie şcolară care să nu îi fi adus un loc pe podiumul preminanţilor. „ Am participat şi la olimpiada judeţeană de religie. Sunt o persoană credincioasă şi îmi face plăcere să studiez învăţăturile bisericii“, a mai spus eleva.

Matematica este însă marea pasiune a Marei. Era în clasa I când a participat la primul concurs şi s-a îndrăgostit de calcule şi cifre. Acum este olimpică naţională la această materie. În urmă cu doi ani, a câştigat medalia de bronz la olimpiada naţională, iar acum se pregăteşte pentru aur.

Startul olimpiadelor şcolare se dă în acest weekend, iar Mara este decisă să aducă marele premiu în şcoala sa. Vrea ca marele premiu să fie o răsplată pentru profesoara care a ajutat-o să pătrundă în tainele acestei ştiinţe, Mariana Ciobănaşu.

Vrea să devină voluntar al Crucii Roşii

„Dumneaei îi datorez mult din reuşitele mele. M-a ajutat să înţeleg şi să iubesc matematica. Această materie mă ajută să mă dezvolt frumos, să fiu organizată în gândire şi în viaţă“, a mai spus eleva, care şi-a făcut deja planurile de viitor. Cursurile liceale le va urma la Colegiul „Mihai Eminescu“, iar Facultatea de Matematică la Iaşi.

Ambiţioasă şi foarte bine organizată, Mara nu uită totuşi că este adolescentă. În puţinul timp liber dansează, iese cu prietenii şi merge în excursii. Mai nou, vrea să devină voluntar la Crucea Roşie şi să-şi ajute semenii. „Poţi face orice în viaţă dacă munceşti şi ai o voinţă de fier“, a încheiat Mara Popovici.

Profil
Născută:
25 iulie 1996, Botoşani.
Studii: Este elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Generală Nr. 2, Botoşani.
Familie: Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
De ce îţi place atât de mult matematica?
Iubesc matematica pentru că este logică. Este simplu să înţelegi dacă te concentrezi şi îţi pui mintea la treabă.
Te-ai gândit să studiezi în străinătate?
Nu. Eu vreau să rămân în România şi să fac aici performanţă. În orice caz, nu cred că aş vrea să fiu profesoară de matematică. Oricum, mai am timp să mă gândesc.

Ce-i place
„Îmi place studiul, dar şi sportul, în special handbalul“, spune Mara.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să stau degeaba şi să ratez concursuri la care cred că pot obţine rezultate“, adaugă.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite