Botoşani: PORTRET/ Ciprian Ionuţ Iovu, primul arbitru de ligă din Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul a promovat de curând în al doilea eşalon valoric naţional, după ce judeţul n-a mai avut un cavaler al fluierului în liga secundă de 15 ani.

Ciprian Iovu a fost îndrumat spre sport de către mama sa, antrenoare de volei. În clasa a V-a, Ciprian Iovu a fost vicecampion naţional la cadeţi volei, pentru ca un an mai târziu, împreună cu echipa sa, să urce pe prima treaptă a podiumului naţional. Cu toate că a obţinut rezultate bune într-un timp foarte scurt, Ciprian Iovu a ales fotbalul.

„La început fugeam de acasă şi îi spuneam mamei că mă duc la atelier, dar eu mă duceam la antrenamentele de fotbal de la Şcoala nr. 13“, îşi aminteşte Ciprian.

Arbitru din cauza hepatitei

Tânărul şi-a început cariera de fotbalist când era în clasa a IX-a. „La juniori I eram pe primul loc în serie. Am bătut tot ce am prins, iar domnul Sălăvăstru a luat cinci din formaţie la FC Botoşani. Am continuat la FC Botoşani până în anul în care a promovat echipa în B. Am avut hepatită şi am terminat-o cu fotbalul, dar cu un an înainte am fost întrebat dacă nu vreau să mă fac arbitru şi am acceptat“, îşi aminteşte tânărul.

După doar câteva meciuri arbitrate în Onoare, Ciprian Iovu nu credea că va face carieră în arbitraj. Abia după ce a promovat primul examen de grad a început să fie preocupat de noua carieră. „În 2006 am promovat examenul la categoria I. Am alergat de 10 la proba de 3.200 de metri. La scris nu mai ţin minte. Am primit apoi primul meci la care observator l-am avut pe domnul George Ionescu. Tot timpul când îl aveam pe el observator, îmi spunea că pot ajunge mai sus, dar că am ghinion că sunt din nordul Moldovei şi că nu mă vede nimeni“, a povestit Ciprian.

Tot mai bun la teste

Impulsionat şi de colegii de arbitraj, Ciprian Iovu a început să se pregătească cât mai bine pentru examenele de promovare pentru care a fost chemat în fiecare an la testări. „La testări am fost tot timpul, alături de colegii mei, printre primii în ţară. În numai patru ani au promovat şapte oameni la liga a treia. Sperăm să promoveze mai mulţi la liga secundă“, a precizat Iovu.

Anul trecut a ratat promovarea la cinci sutimi, însă în urmă cu o săptămână, Ciprian Iovu a reuşit să ajungă în liga secundă, după ce, timp de 15 ani, Botoşaniul nu a mai avut niciun cavaler al fruierului în acest eşalon valoric.

„În fiecare dimineaţă mă pregătesc la sală. Seara alerg pe stadion. E greu să te pregăteşti pentru liga secundă şi vreau să fiu apreciat pentru munca mea“, a precizat arbitrul.

Profil
Născut
: 3 aprilie 1982, Botoşani.
Studii: Facultatea de Management, Braşov.
Familie: Este căsătorit şi are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
În afară de arbitraj ce altă ocupaţie te-ar fi atras?
Fotbalul poate mi-ar fi plăcut, dar am avut hepatită şi nu am mai continuat, sau antrenoriat, dar acuma gata. Am 28 de ani şi nu mai pot să mă fac fotbalist. 
Ai luat decizii greşite în timpul meciurilor?
Am avut noroc. Niciodată nu am avut decizii la care să mă gândesc că aş fi putut să dau altă soluţie. M-a ajutat mult şi cariera de fotbalist. Şi arbitrajul este o chestie de noroc, de conjunctură.
Se trăieşte din arbitraj?
E greu la liga secundă. Sunt nişte bani care îţi vin, dar se cheltuieşte enorm cu pregătirea. Echipamentul se cumpără. Dar, spre deosebire de venitul minim, câştigăm nişte bani.

Ce-i place
Pescuitul. În fiecare săptămână, că e vară, că e iarnă, trebuie să trag o fugă la pescuit, cu naşul, cu prietenii, cu colegii. Nu contează cu cine nimeresc, dar trebuie să merg. Mă relaxează şi e o bună modalitate de a ţine legătura cu prietenii.

Ce nu-i place
Nu îmi place să mă cert.  Nu am suportat niciodată să mă cert. Sunt o fire mai pacifistă. Este inevitabil să nu te cerţi, dar şi atunci când se întâmplă, încerc să termin cât mai repede disputa.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite