Botoşani: PORTRET/ Catinca Bălinişteanu: „Matematica mă ajută să gândesc logic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A terminat gimnaziul cu media 10 şi a primit din partea Inspectoratului Şcolar diploma pentru cel mai bun elev al anului 2010.

La doar 16 ani, CV-ul Catincăi Bălinişteanu o recomandă pentru cele mai importante instituţii de învăţământ superior. Pasiunea pentru matematică a descoperit-o de mică şi nu a mai încetat să studieze.

„Încă din primele clase mi-a plăcut matematica, iar din clasa a V-a am început să studiez serios şi să merg şi la concursuri. Îndemnul l-am primit de la domnul profesor Daniel Poroşniuc şi cu dumnealui mă pregătesc din ce în ce mai mult pentru toate concursurile de anvergură care se ivesc“, a precizat eleva anului 2010.

A scăpat de emoţii la concursuri

Indiferent de materia la care Catinca Bălinişteanu a decis să participe la olimpiadele şcolare, la toate a excelat. Eleva a obţinut locuri pe podium chiar şi la limbile străine studiate la şcoală, însă matematica este obiectul la care nu ar renunţa niciodată. „Sunt o persoană foarte logică, care gândeşte pe scheme, şi matematica este gândirea logică dintre toate materiile. Matematica mă ajută şi în viaţa de zi cu zi. Învăţ să gândesc logic, iar premiile îmi dau mai multă încredere în forţele proprii“, a precizat olimpica.

„La primul concurs am avut emoţii foarte mari, tremuram toată. Mi-a fost foarte frică. Pe parcurs, am scăpat de emoţii şi am început să am rezultate din ce în ce mai bune. M-a ajutat mult şi concurenţa“, a precizat Catinca Bălinişteanu.

Rezultatele de excepţie au culminat cu cel mai înalt titlu pe care şi-l putea imagina şi anume elevul anului 2010. Ea a terminat gimnaziul cu 10 pe linie.

„Am învăţat foarte mult în cei patru ani de gimnaziu pentru a avea rezultatul pe care l-am avut. Am fost apreciată pentru toată munca pe care am depus-o. A fost greu pentru că am învăţat la un colegiu naţional de elită unde profesorii sunt mai severi şi au aşteptări mai mari decât la o şcoală generală“, a precizat Catinca.

„Materia este mult mai grea la liceu“

Ea a ales să urmeze cursurile liceale la aceeaşi unitate de învăţământ unde a fost înscrisă şi în clasele V-VIII, deşi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ este cunoscut pentru exigenţa profesorilor.

„Mi-a fost foarte uşor să mă adaptez. Mai dificil a fost pentru elevii ce au venit de la alte şcoli din oraş. Materia este mult mai grea la liceu. Dacă eşti axat pe o anumită materie, cum sunt eu pe matematică, este greu să faci performanţă pentru că trebuie să te dedici şi celorlalte materii“, a precizat adolescenta. Este hotărâtă să repete performanţa din gimnaziu şi în liceu.

Profil
Născută: 12 august 1995, la Botoşani.
Studii: Este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“.
Familie: Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
În ce domeniu ai vrea să activezi după finalizarea studiilor?
Încă nu sunt foarte hotărâtă, deocamdată mizez pe arhitectură. Este un domeniu în care pot să îmi valorific cunoştinţele din domeniul matematicii şi este un domeniu de actualitate şi de viitor. 
Ai timp de prieteni?
Am un program foarte încărcat, dar încerc să îmi fac timp şi pentru mine, să ies cu prietenii. E mult de muncă să te menţii în frunte, dar este foarte important să te şi relaxezi.
Eşti privită ca o tocilară?
Nu cred că ceilalţi elevi şi mai ales colegii mei mă consideră o tocilară pentru că nu stau tot timpul în casă să învăţ.

Ce-i place
Telefonul şi mp3-player-ul. Când nu vorbeşte la telefon cu prietenii, Catinca ascultă muzică, indiferent de locul în care se află. Potrivit olimpicei, muzica o ajută să se relaxeze şi să se deconecteze de la rutina zilnică.

Ce nu-i place
Ipocrizia. Catinca urăşte cel mai mult persoanele cu două feţe. De fiecare dată, eleva premiantă se aşteaptă de la partenerii de dialog să i se spună în faţă adevărul, fără ocolişuri sau minciuni.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite