Botoşani: PORTRET/ Liliana Haidarli tratează mii de botoşăneni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este una dintre cele mai cunoscute şi căutate doctoriţe de familie din municipiu. Nu regretă niciun moment alegerea făcută. Liliana Haidarli s-a decis să urmeze cursurile unei facultăţi de medicină abia în ultimul an de liceu.

„Iniţial, mi-a plăcut foarte mult limba franceză datorită profesoarei. Însă, prin clasa a XII-a m-am decis să-mi fac o meserie, nu numai să am o diplomă. Mama mea, fiind asistentă medicală, m-a convins să urmez medicina“, a povestit Liliana Haidarli.

În timpul facultăţii, Liliana s-a îndrăgostit de Ardeal, însă a luat decizia să se întoarcă în Botoşani, deşi sistemul sanitar local nu era nici în acea perioadă printre cel mai bine văzut din ţară.

Ar fi dorit să fie în Ardeal

„Părinţii ne-au ajutat cu locuinţa şi am decis că este mai bine să ne întoarcem. Soţul ar fi vrut Bucureştiul, eu Ardealul, însă am ajuns la Botoşani şi aşa am început să profesez“, îşi aminteşte Liliana Haidarli. La începutul carierei, doctoriţa a împăţit cabinetul cu un alt medic,  iar după un an a transformat o magazie în propriul cabinet medical. „Era o cameră micuţă. Am apelat la Spitalul Judeţean să îmi dea şi mie un fişet, un birou sau orice alt obiect de mobilier pentru dotarea cabinetului. Nu m-a ajutat nimeni. Am cumpărat ce am avut nevoie şi am primit o canapea de consultaţie de la doctoriţa Valeria Niculescu“, a povestit medicul.

După Revoluţie, Liliana Haidarli s-a asociat cu doctoriţa care a ajutat-o cu prima canapea de consultaţie, iar după ieşirea acesteia la pensie a cumpărat spaţiul unde activează acum.

„Medicina de familie era ceva nou şi părea ceva de perspectivă, iar în alte părţi este cea mai importantă verigă a sistemului sanitar. La noi s-a transformat, din păcate, în cabinet de scris acte medicale şi punct dispecerat“, spune cu regret doctoriţa.Liliana Haidarli a dorit să-şi transforme cabinetul într-un centru de diagnosticare, motiv pentru care a învăţat  tot ce se poate din domeniu, dar a renunţat la acest vis.

„Acum, nu mai rentează să investeşti deloc în cabinet. Lumea este învăţată ca totul să fie gratis. Am renunţat să îmi transform cabinetul într-un centru de diagnosticare şi din cauza numărului mare de consultaţii zilnice“, a precizat doctoriţa. Când nu este la cabinet, Liliana Haidarli îşi ocupă timpul cu medicina muncii.

N-are timp liber

„Am predat şi la Liceul Sanitar, la «Carol Davila». Am avut un punct de lucru şi la Corni timp de doi ani, însă acum totul s-a schimbat şi mai mult contează un bilet de trimitere decât o consultaţie“, a precizat doctoriţa. Când termină cu cabinetul propriu şi cu medicina muncii, Liliana Haidarli este chemată la comisia de evaluare a persoanelor cu handicap, din care face parte.

Profil
Născută:
24 ianuarie 1967, Botoşani.
Studii: Facultatea de Medicină din Târgu Mureş.
Familie: Este căsătorită şi are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
Dacă nu ar fi fost medicina, în ce alt domeniu v-ar fi plăcut să activaţi?
Nu ştiu dacă m-aş fi văzut să fac altceva. Am dat câteva teste cu profesorul Forţu pentru a vedea dacă mă voi descurca la admitere şi ţin minte că mi-a spus că faţa mea nu îi spune altceva decât că voi face medicină.
Recomandaţi liceenilor să urmeze Medicina?
Nu. Chiar şi copilul meu dacă m-ar întreba nu l-aş sfătui să urmeze medicina decât dacă ar lucra în străinătate.
V-aţi fi dorit să fi ales altă specializare?
Nu, chiar dacă nu e uşor să treci de la un copil care nu vorbeşte la un bolnav de diabet sau unul cu probleme psihice. Este cea mai complexă ramură a medicinei.

Ce-i place
Excursiile. Călătoriile sunt singura modalitate prin care Liliana Haidarli se poate deconecta de la rutina zilnică a unui medic de familie. De fiecare dată când are posibilitatea, Liliana Haidarli nu refuză să exploreze noi destinaţii.

Ce nu-i place
Sportul şi tot ceea ce este obligată să facă zilnic. Doctoriţa este obligată ca aproximativ 80% din timpul dedicat zilnic meseriei să-l petreacă în faţa calculatorului, ceea ce o rupe de actul medical propriu-zis.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite