Botoşani: PORTRET/ Ana Maria Precol: „Nu pot concepe viaţa fără volei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A promovat în liga întâi cu CSS Pro Volei Botoşani şi de aproape un an a început să antreneze şi grupele de copii ale Clubului Sportiv Şcolar.

Ana Maria Precol a fost selectată pentru echipa de volei a Şcolii Nr. 13 când era în clasa a IV-a. A renunţat atunci la artele marţiale pentru a putea merge la volei şi nu regretă niciun moment această decizie.

„De atunci am prins toţi antrenorii din oraş. Ca formare, pot să spun că domnul Buhăianu m-a adus pe linia de plutire. El a fost tăticul numărul doi. M-a inspirat să mă apuc şi de antrenorat. Era serios, sever şi a ajuns să-mi formeze caracterul, ceea ce este cel mai important pentru mine“, îşi aminteşte Ana Maria.

A vrut să renunţe de câteva ori

Voleibalista nu şi-a dorit niciodată să lucreze cu o femeie antrenor pentru că, spune ea, bărbaţii se impun cel mai uşor în asemenea posturi şi au darul de a mobiliza mult mai uşor jucătorii. „În primul meci de calibru, era o semifinală naţională, am primit o minge în faţă încă de la încălzire. Am stat jumătate de meci întinsă pe bancă cu sânge pe faţă, însă m-am ridicat şi am jucat“, povesteşte sportiva.

Ana Maria Precol este cel mai longeviv căpitan de echipă al CSS Pro Volei Botoşani, formaţie cu care a reuşit performanţa să promoveze în primul eşalon al ţării. „După liceu, în primul an m-am axat pe carte şi n-am mai jucat. După un an s-a înfiinţat echipa şi am fost sunată de fostul antrenor, actualul preşedinte, să mă prezint la formaţie. Eu şi colegele mele am reuşit să ne îndeplinim cel mai frumos vis şi anume promovarea“, mărturiseşte fostul căpitan de la Pro Volei.

Pe parcursul celor cinci ani, cât a evoluat în liga secundă, Ana Maria Precol a fost de multe ori pusă în situaţia să se lase de volei, forţată de lipsa rezultatelor. „N-am crezut niciodată că voi ajunge cu o echipă din Botoşani în liga întâi. Cel puţin, în primii trei ani nici nu mă gândeam la aşa ceva“, a mărturisit voleibalista.

Lucrează cu cei mici

De doi ani, Ana Maria a început să se ocupe şi de antrenorat. „Îl aveam ca idol pe fostul antrenor, Cătălin Buhăianu. După anii în care am fost căpitan, mi s-a insuflat chestia asta de lider, de coordonator“, a spus botoşăneanca.

Primul post de antrenor în cadrul Clubului Sportiv Şcolar a adus-o pe Ana Maria lângă Stelian Ghiţun, fost antrenor la Pro Volei.

„De la el am deprins tehnica de a lucra cu copiii. Am stat lângă dumnealui şase luni, apoi am preluat o echipă de clasa a VIII-a. Antrenor propriu-zis sunt de zece luni, de când am luat o grupă de copii alături de care am obţinut şi primele performanţe“, a precizat Ana Maria.

Profil

Născută: 5 august 1986, Botoşani.
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Iaşi.
Familie: Este necăsătorită.

Întrebări şi răspunsuri
Dacă nu ar fi fost sportul, ce altă meserie ţi-ar fi plăcut?
La acest lucru m-am gândit mereu. Chiar dacă am terminat liceul la profilul Limbi Străine şi traseul era normal să fie altul, m-am implicat prea mult în viaţa sportivă şi aici vreau să rămân. Nu pot concepe viaţa fără volei.
Cum a fost primită de familie alegerea ta?
La început au crezut că e un hobby trecător. Pe parcurs au mai vorbit cu profesorii şi cu antrenorii şi au înţeles că este ceea ce îmi doresc să fac şi au acceptat ideea.
Ţi-ai dori să ajungi să antrenezi CSS Pro Volei?
Deocamdată sunt jucătoare acolo. Am crescut fetiţele astea şi trebuie să le îndrum mai departe.

Ce-i place
Ana Maria nu concepe să treacă nicio zi fără să pună mâna pe mingea de volei. Fie că este vorba despre antrenamentele de la echipa mare sau de cele cu echipa de juniori, botoşăneanca nu se dezlipeşte de minge.

Ce nu-i place
Sportiva detestă indiferenţa părinţilor faţă de sănătatea micuţilor. Antrenoarea de volei este de părere că adulţii nu îşi mai îndeamnă copiii către sport nici măcar în perioada de vacanţă. Pentru Ana Maria este din ce în ce mai greu să facă selecţii prin şcoli pentru echipele de copii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite