Botoşani: Nici obligaţi botoşănenii nu-şi asigură locuinţele împotriva dezastrelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine nu-şi asigură locuinţa riscă amenzi de până la 500 de lei
Cine nu-şi asigură locuinţa riscă amenzi de până la 500 de lei

Mai puţin de 10%  dintre botoşăneni au încheiat asigurarea obligatorie a locuinţei. Botoşănenii sunt obligaţi prin lege să-şi asigure casele până pe 15 ianuarie 2011. Firmele de asigurări apreciază că în tot judeţul sunt asigurate la această oră cel mult 15.000 de locuinţe din totalul de 167.000.

Deşi sunt obligaţi să-şi asigure locuineţele, extrem de puţini proprietari au încheiat până la această oră o poliţă de asigurare. Preţul unei poliţe obligatorii nu depăşeşte 20 de euro pe an, însă oamenii nu găsesc justificată încheierea unei astfel de asigurări pentru că asiguratorii plătesc doar daunele cauzate de calamităţile naturale.

 "Este o prostie să-ţi asiguri apartamentul de la bloc pentru inundaţii sau alunecări de teren când se ştie că în Botoşani nu are cum să fie aşa ceva. M-aş asigura doar pentru cutremur, dar zona noastră nu este una seismică, aşa că nu văd niciun rost să dau bani degeaba, că aşa vrea statul. " este de părere, Ilie Popovici, dulgher.

Din acest motiv, mai puţin de 10% din proprietarii de locuinţe au încheiat până acum poliţa obligatorie pentru asigurarea locuinţei. Asiguratorii confirmă faptul că botoşănenii sunt dezinteresaţi deocamdată să-şi asigure casele însă apreciază că după data de 10 ianuarie numărul solicitărilor va creşte considerabil.

Cine încheie o astfel de poliţă de 20 de euro pe an,  în cazul unui dezastru natural primeşte o despăgubire de 20.000 de euro dacă locuinţa este din BCA, cărămidă sau bolţari. Pentru locuinţele din chirpici sau din lemn, asigurarea este de doar 10 Euro pe an, iar depăgubirile sunt de 10.000 de euro.  Nerespectarea obligaţiei de asigurare a locuinţelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei.

Amănunte, în Adevărul de Seară.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite