Botoşani: Minţile luminate, vânate de angajatorii străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii necalificaţi au pierdut prima poziţie în topul preferinţelor patronilor de peste hotare în favoarea inginerilor şi a informaticienilor.

Absolvenţii de studii superioare, cu experienţă, sunt căutaţi tot mai des de angajatorii străini. Dacă şansele cele mai mari de angajare le aveau agricultorii, constructorii sau îngrijitorii, situaţia s-a schimbat. În ultima perioadă, peste 160 de botoşăneni şi-au găsit de lucru printre străini numai prin reţeaua Eures, portalul mobilităţii europene de ocupare a forţei de muncă.


Cele mai multe joburi sunt oferite în Spania, angajatorii solicitând, printre altele, ingineri horticultori, geologi, agronomi şi  zootehnişti. Cipru este un alt stat ai cărui angajatori acceptă cu generozitate ingineri şcoliţi la universităţi româneşti.


„Mulţi au rămas fără loc de muncă şi cei care mai lucrează au ajuns să-şi folosească inteligenţa mai mult de pomană. Cred că străinii au speculat acest aspect şi din acest motiv vin cu oferte pentru ingineri“, a spus Florian Rotaru, un inginer electrician disponibilizat. Acesta se gândeşte serios la salariul anual de 25.000 de euro pe care l-ar putea câştiga în străinătate.


Pe lângă ingineri sau informaticienii, şi medicii sunt la mare căutare. Spaniolii sunt dispuşi să plătească un medic chirurg cu aproximativ 6.000 de euro lunar, iar un medic specialist radiolog cu 9.000 de euro.


Cursuri de limba engleză pentru angajare


Dacă mulţi şomeri au calificarea necesară pentru a profesa ca ingineri în străinătate, pentru mulţi limba engleză, obligatorie la angajare, este un impediment.


„Principalul obstacol este necunoaşterea limbii străine de circulaţie europeană solicitată de angajator. Noi oferim un program de iniţiere în limba engleză“, a spus Sorin Nelu Sologan, reprezentantul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite