Botoşani: Mii de botoşăneni, prizonieri la Termica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni cer ajutor la Protecţia Consumatorului pentru a se debranşa, iar unii spun că-şi taie singuri ţevile, cu orice risc.

Speriaţi de reducerile de salarii, de mărirea TVA-ului şi de eliminarea subvenţiilor pentru energie termică, sute de botoşăneni plănuiesc să „evadeze“ din sistemul centralizat de încălzire. Însă, toate cererile de debranşare se lovesc de refuzul şefilor de la Termica. Aceştia susţin că oamenii s-au panicat degeaba. „Le cerem beneficiarilor să aibă răbdare până în toamnă, pentru că nu există nimic oficial care să anunţe că nu se vor mai acorda ajutoare şi subvenţii la căldură“, spune Sandu Florin, directorul SC Termica.


Acesta atrage atenţia că orice debranşare ilegală din sistem poate fi amendată cu 2.500 de lei, după cum stipulează o hotărâre a Consiliului Local. „E absurd ce se întâmplă, pentru că nici nu-mi oferă apă caldă, nici nu mă lasă să mă debranşez, să-mi pot pune centrală. Mi-au sugerat să-mi montez un boiler, ceea ce am şi făcut. Am investit 1.000 de lei ca să îmi asigur un serviciu pe care Termica era obligată să mi-l asigure“, a spus Mariana Aniţoaie, o locatară care pentru un apartament cu două camere plăteşte pentru căldură în sezonul rece în jur de 400 de lei pe lună.

Unii fug pe ascuns din sistem
Când s-au văzut „legaţi de calorifere“, unii au cerut ajutor de la Protecţia Consumatorului. „Avem zeci de reclamaţii în care oamenii se plâng că nu pot să se debranşeze de la societatea de termoficare şi că sunt obligaţi să beneficieze de un serviciu de care nu au nevoie şi, mai nou, pe care nu şi-l permit. Noi i-am îndrumat să meargă în audienţă la primar“, a specificat Sanda Constantinică, jurist la Protecţia Consumatorilor.

Mulţi spun că se vor debranşa oricum, cu sau fără aprobare, iar unii au trecut chiar la fapte, sub ochii neputincioşi ai celor de la Termica. „Noi le spunem că nu au voie să se debranşeze, dar nu putem verifica fiecare apartament să vedem care s-a debranşat sau nu“, a adăugat directorul Sandu Florin.

Cum ne putem debranşa legal
Potrivit juriştilor, există o soluţie pentru cei care vor să plece din sistem. Aceştia trebuie să notifice Termica în scris, de trei ori, să-şi mute ţevile din apartamentele lor, în caz contrar vor recurge la tăierea acestora. Dacă urmează această procedură, orice instanţă le va da „fugarilor“ câştig de cauză, în ciuda hotărârii de Consiliu Local care interzice debranşarea.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite