Botosani: Mihai Matei - Face ocolul lumii în căutarea istoriei (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A condus Inspectoratul Şcolar Judeţean timp de două decenii, fiind cel mai longeviv şef din educaţie. A primit „Steaua României“ în grad de Cavaler pentru activitate.

Născut într-o familie de oameni simpli de la ţară, Mihai Matei a studiat istoria la şcoala din sat, profesor fiindu-i un ofiţer în rezervă care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. „Lecţiile de istorie erau dramatice şi foarte reale. Nu preda, ci vorbea despre experienţele sale“, mărturiseşte Mihai Matei. În adolescenţă a vrut să devină procuror militar. „Nu ştiam că, la acea vreme, aceştia trimiteau la moarte oameni nevinovaţi. De aceea, m-am înscris la Facultatea de Istorie şi Filosofie din Iaşi ca să devin profesor de istorie“, îşi aminteşte Mihai Matei.


Facultatea a terminat-o în 1958 şi a avut posibilitatea de a studia cu bursă în Moscova şi în China. Părinţii s-au opus, iar tânărul de atunci s-a întos la Botoşani unde a devenit profesor de istorie la actualul Colegiu „Mihai Eminescu“. A predat 11 ani la acest liceu şi a insuflat dragostea pentru istorie tinerilor. A fost promovat în funcţia de şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean, instituţie pe care a condus-o aproape două decenii, devenind astfel cel mai longeviv inspector general din toată ţara.

A oferit mii de burse
„Am reuşit în acea perioadă să fac un lucru remarcabil: toţi copiii să poată învăţa carte. Dădeam anual 4.000 de burse sociale elevilor săraci. Exista o disciplină şi mult bun simţ la acea vreme“, a spus Mihai Matei care crede că învăţământul românesc a suportat schimbări radicale în ultimele decenii şi ar trebui reformat. Călătoriile în America din ultimii opt ani l-au făcut să-şi dea seama cât de greoi este sistemul românesc şi, pe alocuri, ineficient.

Meritele sale au fost recunoscute de fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, care i-a acordat în anul 2000, Ordinul Naţional „Steaua României“ în gradul de Cavaler pentru meritele excepţionale şi întreaga activitate didactică şi educaţională. Totuşi, fostul profesorul este optimist şi crede că lucrurile se vor aşeza cândva pe făgaşul normalităţii. „Dacă familia s-ar implica direct în activitatea şcolară a copilului, lucrurile s-ar schimba“, crede fostul profesor.

Pasionat de călătorii
La 76 de ani, Mihai Matei face sport, călătoreşte şi este dornic de cunoaştere. Fostul profesor de istorie recunoaşte că vrea să vadă cu ochii săi tot ceea ce a studiat de-a lungul timpul. De aceea, a pornit pe urmele lui Columb şi Marco Polo. De 30 de ani călătoreşte prin toată lumea şi a ajuns din Polonia până în America. „Vreau să cunosc lumea şi să calc pe urmele strămoşilor noştri, de la huni la marii exploratori. Vreau să aflu şi să văd tot ce am citit în cărţi“, a spus Mihai Matei. De aproape 10 ani, fostul profesor se împarte între România, America şi Franţa, unde îşi petrece timpul alături de nepoţi.

Cei doi fii ai săi sunt nume importante în străinătate. Emil este un cunoscut chirurg în Florida, iar Cornel este şeful secţiei de informatică de la marile firme Peugeot şi Citroen din Franţa. Cu ajutorul lor, profesorul străbate toată lumea. Impresiile sale de călătorie, dar şi experienţele sale din jurul lumii le-a pus în cărţile „Evocări“ şi „De la Columb la ...Marco Polo“ apărute în ultimii ani, dar şi în articolele pe care le publică în calitate de colaborator la revistele „Luceafărul“ şi „Forum Cultural“. Nicio clipă, fostul profesor de istorie nu s-a gândit plece definitiv din ţară.

Profil
Născut. 27 iulie 1934, Brăeşti-Botoşani.
Studii. A absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie la Iaşi.
Familie. Este căsătorit, are doi copii şi patru nepoţi.

Întrebări şi răspunsuri
Cum vedeţi sistemul de învăţământ românesc?
Greoi şi, oarecum, ineficient. Copiii sunt puşi să înveţe de toate, dar nu rămân cu mai nimic. Materia ar trebui simplificată şi axată pe cultură generală cu accentul pus pe aptitudinile elevului şi cariera pe care doreşte să o urmeze.
Doar şcoala trebuie să se ocupe de educaţie?
Nu. Cred că şi familia are un rol important. A trecut vremea când lăsam şcoala să se ocupe exclusiv de educaţia copilului. Părinţii trebuie să  păstreze permanent legătura cu şcoala şi să urmărească activitatea copilului.

Ce-i place
Îi plac călătoriile în străinătate unde vizitează toate muzeele, castelele şi locurile pline de istorie. Îi place literatura cu conţinut istoric şi reperele geografice. Adoră timpul petrecut alături de familie şi prietenii de-o viaţă cu care discută despre literatură, muzică şi sport. Îi place ciclismul, înotul şi fotbalul.

Ce nu-i place
Nu-i place viaţa zgomotoasă din parcuri, de pe stradă şi din localurile publice. Mai mult, îl deranjează cum arată parcurile din Botoşani pe care le consideră murdare şi prost întreţinute. De asemenea, îl supără arhitectura nouă a oraşului pe care o consideră grotescă.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite