Botoşani: Microbuzele şcolare, duse cu forţa la control

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii aşteaptă să urce în microbuzul care îi duce spre şcoala din comună
Elevii aşteaptă să urce în microbuzul care îi duce spre şcoala din comună

16 primari au refuzat să ducă maşinile la control de frica unor amenzi pentru defecţiunile descoperite.

Scopul acestor verificări este depistarea microbuzelor care pun viaţa copiilor în pericol şi remedierea defecţiunilor. „Este o simplă verificare. Practic, toţi primarii au posibilitatea efectuării unei Inspecţii Tehnice Periodice gratuite. După inspecţie, instituţia proprietară va primi o adeverinţă în care sunt precizate eventualele probleme ale maşinii“, a precizat Cristian Roman, prefectul Botoşaniului. Potrivit acestuia, singura explicaţie pentru refuzul celor 16 primari de a aduce microbuzul şcolar la control ar fi teama acestora să nu primească amenzi pentru defecţiunile care s-ar descoperi.

Probleme la direcţie
„Ce alt motiv ar exista dacă nu defecţiunile tehnice? Nimeni nu va fi amendat. Pentru noi este importantă siguranţa elevilor“, a adăugat Cristian Roman. Din cele 39 de microbuze şcolare verificate până în prezent, nu au fost descoperite defecţiuni majore, însă au existat cazuri în care Inspecţia Tehnică Periodică nu mai era valabilă. „Mai toate maşinile verificate au probleme la suspensie şi direcţie. Nu sunt probleme majore, dar pot duce la accidente teribile. Noi facem verificările cu laboratorul mobil şi sperăm ca până la finele lunii să reuşim să le verificăm pe toate“, a precizat Dumitru Monacu, directorul RAR.

În cazul microbuzelor verificate, lucrătorii  RAR emit o adeverinţă unde sunt specificate defecţiunile şi perioada de remediere a acestora. Prin aceste controale, RAR forţează mâna autorităţilor administrativ-teritoriale să repare maşinile defecte şi să intre în legalitate, mai ales că trei sferturi din microbuzele şcolare din judeţ nu au licenţă de transport.

„Microbuzul nu este treaba Primăriei“
„Microbuzul îl foloseşte şcoala şi nu este treaba mea să mă interesez dacă are licenţă sau verificare tehnică. Şcoala din comună are personalitate juridică, şofer angajat şi cred că este de datoria directorului să vadă dacă totul este în regulă cu microbuzul. De ce să dau eu bani de la Primărie dacă microbuzul este folosit de şcoală?“, a declarat Marius Ceplinschi, primarul comunei Copălău.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite