Botoşani: Medicii nu mai eliberează reţete gratuite şi compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai afectaţi sunt bolnavii cronici care vor trebui să-şi plătească medicamentele. De astăzi niciun medic de familie nu mai are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Medicii botoşăneni au anunţat  că nu vor semna noile contracte cu CJAS pentru că sunt în defavoarea lor.

Mii de bolnavi cronici sunt puşi într-o situaţie fără precedent din cauza neînţelegerilor  dintre medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Oamenii vor fi nevoiţi să-şi cumpere pentru o vreme medicamentele pe care le primeau compensate sau gratuit  pentru că medicii de familie nu vor mai elibera reţete. Contractele medicilor de familie pe care le aveau încheiate cu CJAS au expirat de ieri. 

Doctorii nu sunt deacord să semneze alte contracte cu CJAS din cauză că au fost introduse unele prevederi care vor afecta activitatea medicilor de familie şi care le vor diminua cu aproximativ 30% veniturile. Printre prevederile care au adus nemulţumirea medicilor se numără creşterea penalizărilor cabinetelor medicale şi negarantarea valorii minime la plata per serviciu. A fost modificat de asemenea procentajul alocat valorii punctului "per capita" de la 90% la 70%, ceea ce va duce la scăderea cu cel puţin la 25-30% a veniturilor cabinetelor.

Şi farmaciştii sunt în aceeaşi situaţie. La fel ca şi medicii, farmaciştii nu mai au contracte valabile începând de ieri. Chiar şi dacă medicii ar fi eliberat reţete farmaciştii nu puteau să elibereze medicamente din cauza faptului că listele cu medicii de familie nu sunt actualizate.

Citiţi mai multe amănunte mâine în Adevărul de Seară  

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite