Botoşani: Medici cu salarii de infarct la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai bine plătit bugetar din Sănătate şi-a explicat salariul de aproape 17.000 de lei prin munca periculoasă. „Multe dintre cadavrele supuse autopsiei se află într-un grad avansat de putrefacţie şi prezintă pericol de contaminare. Instituţiile de medicină legală asigură permanenţă. Această permanenţă este asigurată prin ore de gardă“, şi-a explicat venitul Carmen Marcu, şefa Serviciului de Medicină Legală.

„Veniturile sunt legale“
În topul salariilor urmează managerii principalelor unităţi medicale cu paturi din oraş. Cornel Enache, managerul Spitalului Judeţean, ridică 7.971 de lei lunar, iar directorul medical, Mihaela Miler, 7.230 de lei. La Spitalul de Neuropsihiatrie, managerul Nicolae Vlad pleacă acasă în fiecare lună cu 6.254 de lei.

Pe următoarea poziţie în clasament figurează şeful Spitalului de Pediatrie, Livia Mihalache, cu 5.295 de lei, şi managerul Spitalului de Obstretică şi Ginecologie, Maria Olaru, a cărei leafă s-a oprit la 4.747 de lei. La toate aceste venituri se mai adaugă şi gărzile efectuate de aceştia. „Cuantumul veniturilor mele este absolut legal. Nu am ce să comentez“, a spus scurt medicul Livia Mihalache. Un răspuns similar l-am obţinut şi de la ceilalţi directori bine plătiţi. Toate aceste salarii, împreună cu cele ale angajaţilor, reprezintă 80% din fondurile unităţilor spitaliceşti cu paturi, în condiţiile în care pacienţii sunt puşi să-şi cumpere singuri medicamentele.

Control oprit de Ministerul Sănătăţii
La polul opus sunt doctorii din Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului de Pediatrie. Un medic specialist nu ridică mai mult de 1.500 de lei lunar. „Avem colegi care nu fac linie de gardă. Au salariu de 1.400 de lei. E medic specialist şi nu are spor decât 5%. Aşa este legea făcută. Noi am spus că este o discriminare între cadrele medicale. Nu este o lege unitară“, a susţinut doctorul Yassin Jaber, lider de sindicat. Curtea de Conturi li Direcţia de Sănătate Publică (DSP) au început în urmă cu o lună un control asupra modalităţii în care managerii spitalelor sunt retribuiţi mai mult decât un secretar de stat, însă acesta a fost oprit.


„Finalitatea acestui control a fost anulată datorită unor precizări venite de la Ministerul Sănătăţii. Ni s-a precizat că funcţiile de manageri şi ajuncţii acestora nu sunt asimilate celor de secretar de stat şi subsecretar de stat“, a declarat Gheorghe Apetroaie, director medical al DSP.

Salarii publicate pe site
Potrivit informaţiilor publicate pe site-urile spitalelor, cele mai mici venituri, de 600 de lei, le iau îngrijitorii. Venitul lunar net al unui asistent medical poate urca în unele cazuri de la 1.834 de lei până la  3.750 de lei. Venitul net lunar al unui medic osciliază, de la 3.451 de lei şi până la 7.162 de lei, în cazurile medicilor ce lucrează pe secţii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite