Botoşani: Mamograf costisitor, utilizat sub capacitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatul achiziţionat în 2002 cu peste 300.000 de lei stă mai mult nefolosit
Aparatul achiziţionat în 2002 cu peste 300.000 de lei stă mai mult nefolosit

Specialiştii de la Maternitate spun că aparatul este folosit rar pentru că medicii de familie nu trimit pacientele la analize. Mai puţin de 20 de femei sunt trimise lunar de doctori pentru investigaţii gratuite, vitale pentru depistarea timpurie a cancerului mamar.

La Maternitatea Botoşani se află singurul mamograf din judeţ. Aparatul a costat 304.158 de lei şi a fost achiziţionat în 2002 cu bani de la Banca Mondială pentru investigarea femeilor de peste 40 de ani. Din păcate, aparatul care ar putea depista la timp cancerul mamar nu este folosit la capacitate maximă deşi analizele sunt gratuite.

Lunar, doar 20 din cele peste 100.000 de femei cu vârsta de peste 40 de ani din judeţul Botoşani ajung la maternitate cu bilet de trimitere pentru efectuarea acestor investigaţii. „Nu înţelegem de ce medicii de familie nu recomandă pacientelor să facă aceste controale periodice. Sunt gratuite şi pot salva vieţi“, a explicat Rodica Monoranu, asistent şef la Maternitatea Botoşani.

Util după internare

Pentru că nu sunt informate, femeile aleg să meargă la Clinica Oncologică din Cluj sau să plătească 70 de lei pentru investigaţie în centrele particulare. Luna trecută, 60 de femei au fost trimise de medicii de familie la controale, dar media nu depăşeşte 20 de cazuri lunar.

Acuzaţii“ admit că nu s-au implicat suficient. „Nu se prea ştie de acest program. Vom discuta cu medicii de familie care, la rândul lor, vor explica importanţa acestor investigaţii“, a spus medicul Doru Culiceanu, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Botoşani.

Aparatul este folosit cu precădere pentru pacientele internate, trimise la analize de medicii specialişti. „Anul acesta au fost investigate 1.100 de femei. 48 au fost diagnosticate cu suspciune de cancer mamar. Este păcat să avem un aparat atât de performant şi să nu-l folosim la capacitate maximă“, a declarat medicul Maria Olaru, directorul Maternităţii.

În evidenţele medicilor se află 767 de paciente între 20 şi 75 de ani care suferă de cancer mamar. 20% se află în ultimul stadiul şi sunt atent monitorizate de specialişti.

Investigaţia anuală este obligatorie
Mamografia este metoda prin care se vizualizează glandele mamare  cu un sistem care emite o doză redusă de radiaţii X. Joacă un rol decisiv în descoperirea precoce a cancerului mamar. După vârsta de 40 de ani, fiecare femeie trebuie să efectueze anual o mamografie.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite