Botoşani: „Mai bine dau foc maşinii la aşa taxe!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii sunt indignaţi de noile măsuri impuse de guvernanţi, care îi „pedepsesc“ cu impozite de mii de lei pe cei care şi-au luat autoturisme de lux.

Botoşănenii au luat ieri cu asalt ghişeele Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale pentru a afla cât au de plătit. Oamenii şi-au pus mâinile în cap atunci când au aflat noile tarife. Asta pentru că posesorii de maşini nu au scăpat de măsurile anticriză, ci au fost puşi să cotizeze la salvarea bugetelor locale. Ordonanţa de Urgenţă intrată de ieri în vigoare măreşte simţitor birurile locale şi stabileşte impozite noi pentru proprietarii de autoturisme. 

5.300 de lei anual
Cu cât autoturismul are un motor mai puternic, cu atât impozitul este mai mare. Practic, taxele cresc în funcţie de numărul de cai putere. Peste 10.000 de maşini sunt înmatriculate în judeţul Botoşani. Aproape 30% din ele au motoare de peste 2.000 de centimetri cubi.

Astfel, peste 3.000 de botoşăneni vor plăti taxe anuale cuprinse între 900 şi 5.000 de lei, în funcţie de tipul maşinii. Cu toţii vor plăti cu vârf şi îndesat pentru opţiunea aleasă atunci când şi-au cumpărat o maşină.

„Mă duc cu sacul să plătesc impozitul“
Spre exemplu, impozitul anual pentru o maşină cu motor de 2.200 de centimetri cubi era de 396 de lei. Proprietarul va plăti acum aproape 800 de lei. Peste 2.000 de lei vor plăti cei care deţin maşină cu o capacitate cilindrică de 2.800 de centimetri cubi şi 5.300 de lei cei cu maşini de peste 3.500 de centimetri cubi. „Practic, la fiecare 200 de cm cubi se plăteşte câte 36 de lei în plus faţă de vechile taxe“, a declarat  Lucian Lupu, director Direcţia de Taxe şi Impozite Botoşani.


Posesorii de autoturisme au asistat scandalizaţi la această creştere a birurilor. „Mai bine dau foc maşinii la aşa taxe! Şi aşa mi-am rupt de la gură ca să o cumpăr, benzina e tot mai scumpă, iar acum trebuie să mă duc cu sacul să plătesc impozitul“, a spus George Maxim, proprietarul unui BMW M3 cu un motor de 3.200 de centimetri cubi pentru care va trebui să achite impozit anual de peste 2.000 de lei. Noile măsuri îi revoltă cel mai mult pe botoşănenii care îşi strică maşinile pe şoselele din judeţ.

10% bonus
„Statul nu e interesat că ne rupem maşinile pe drumuri, dar ne jupoaie de vii cu taxe. De când e un lux să ai o maşină?“, s-a întrebat Daniel Murariu,  proprietarul unui Opel Vectra pentru care va plăti anual 800 de lei.

Cei care au achitat deja o parte din taxe, după vechea grilă de impozitare, pot răsufla uşuraţi. Ei vor mai avea de dat doar jumătate din suma plătită până acum, şi au ca termen 31 decembrie. O bonificaţie de 10% vor primi cei care se grăbesc să îşi achite aceste impozite până pe 31 septembrie.

Majorări aplicate peste majorări
Numai de la începutul anului aproape 1,5 milioane de lei au ajuns la bugetul local din astfel de impozite în condiţiile în care taxele pentru mijloacele de transport au mai fost majorate cu 14% la 1 ianuarie 2010.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite