Botosani: „Lovesc şi în copii, nu doar în educatori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihaela Abuziloaie lucrează la grădiniţă de 20 de ani, dar acum nu mai ştie ce este bine să-i înveţe pe cei mici. Angajaţii din sistemul de învăţământ se gândesc cu groază la ziua de mâine şi nu ştiu cum să mai reducă cheltuielile.

Angajaţii din sistemul de învăţământ sunt convinşi că măsura de reducere a salariilor va fi o puternică lovitură dată viitorului ţării. Mihaela Abuziloaie are 38 de ani şi de aproape 20 de ani este educatoare.

Îi pregăteşte pe cei mici pentru a avea o educaţie aleasă, însă acum nu mai ştie la ce să se aştepte. Se gândeşte cum să-i spună unui copil că e bine să fie profesor sau doctor când va creşte mare, când angajaţii din aceste domenii abia îşi duc zilele de astăzi pe mâine.

„Lovesc în copii în primul rând. La cum se schimbă lucrurile de la o zi la alta, nu mai ştim pentru ce să-i pregătim“, a spus doamna.

Botoşăneanca lucrează ca educatoare la Grădiniţa Nr. 11 din Botoşani, este căsătorită şi are doi copii. Salariul ei este 850 de lei, însă se gândeşte cu groază ce va face de luna viitoare, soţul ei fiind, de asemenea, bugetar. „Am strâns cureaua cât s-a putut. Am ţinut tot timpul să plătim facturile la timp şi să acordăm strictul necesar copiilor. Acum însă nu ştim ce să mai facem, nu ştim ce serviciu mai putem presta după serviciu. O să trebuiască să strângem cureaua şi mai mult. Dar de unde?“, se întreabă educatoarea.

„Mami“ nu-şi permite să cumpere îngheţată

Bugetarii din acest domeniu se gândesc îngrijoraţi că măsurile de austeritate se vor răsfrânge asupra copiilor şi în atitudinea acestora faţă de viitorul lor.

Mihaela Abuziloaie îşi va învăţa copiii că „mami“ nu-şi mai permite să le cumpere îngheţată sau să-i ducă la teatrul de păpuşi. Cât despre vestimentaţie, micuţii vor primi lucruri noi doar când cele vechi sunt prea uzate pentru a mai fi purtate ori prea mici. „Nu-mi voi mai permite să le iau copiilor un biscuit, sau o îngheţată, nu mai spun de o ieşire la teatru sau în excursie. Toate acestea sunt un lux pentru noi“, a mai spus botoşăneanca.

An de an, în afară de faptul că se descurcă cu salarii foarte mici, angajaţii din învăţământ mai trebuie să acopere şi neajunsurile din grădiniţe.

„Unele materiale le aducem de acasă la grădiniţă sau punem bani din buzunarul propriu pentru o serie de manuale. Nu dăm bani pe haine, apărem în faţa copiilor cum putem, numai să avem de pe ce să-i învăţăm. Nu o să ne descurcăm cu mai puţin“, a spus Iulica Răileanu, lider sindical la Grădiniţa Nr. 23 din Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite