Botoşani: Legislaţia europeană invocată pentru facturarea căldurii de la subsolul blocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea de termoficare  Modern Calor informează populaţia municipiului Botoşani că plata cheltuielilor aferente spaţiilor comune este o obligaţie nu doar în România, ci şi în Uniunea Europeană.

Potrivit conducerii Modern Calor, legislaţia europeană prevede repartizarea cheltuielilor din condominiu către toţi locatarii unui imobil, ceea ce conduce la obligaţia facturării energiei termice consumate în condominiu şi către posesorii de centrale termice pe gaz sau electrice. În Romania, cota calculată pentru consumul comun se situează mult sub nivelul stabilit prin lege în alte ţări europene.

În medie, în ţările UE se aplică un procent de consum comun cuprins între 25% şi 50%, în condiţiile în care majoritatea condominiilor sunt izolate termic. În prezent în municipiu se practică aplicarea unor cheltuieli pentru consumurile comune cuprinse în medie între 2 şi 15 lei/apartament.

Subliniem faptul că aceste sume nu se adaugă la cantităţile înregistrate pe gigacalorimetrele aflate la scările de bloc, deci nu se constituie ca şi profit la societatea furnizoare. De altfel, studiile tehnice demonstrează încălzirea directă şi indirectă a spaţiilor comune din fiecare bloc de la componentele sistemului centralizat de energie termică. Argumentul cel mai convingător că procentul menţionat mai sus este unul real constă în faptul că într-un apartament în care caloriferele au fost debranşate temperatura interioară se menţine în timpul iernii între 15 şi 17 grade Celsius, prin transferul căldurii de la conductele verticale ce trec prin apartamentul respectiv şi prin transferul căldurii de la apartamentele invecinatea" , susţine Ioan Diaconu, directorul Modern Calor.

Pentru scăderea acestor cheltuieli se impune refacerea izolaţiilor termice la conductele din subsolurile blocurilor de locuinţe şi montarea de repartitoare martor pentru determinarea riguroasă a nivelului cheltuielilor comune.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite