Botoşani: Judeţ falimentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 11% din populaţia judeţului este salariată, restul sunt pensionari sau asistaţi social.

Situaţia economică a judeţului Botoşani este una catastrofală portivit statisticelor Institutului Naţional de Statistică. În luna decembrie a anului trecut doar 11% dintre botoşăneni erau salariaţi. Astfel, din totalul de 447.107 de locuitori ai judeţului doar 49.236 de botoşăneni sunt salariaţi şi contribuie la susţinerea bugetului judeţului.

"Doar în municipiul Botoşani poţi întâlni pe stradă mai multe persoane angajate decât cele fără ocupaţii. În celelalte oraşe ale judeţului, doar jumătate din persoanele active sunt şi salariate, iar în comune şi sate, ponderea este net favorabilă celor fără ocupaţie", a declarat Ioan Timofte, agent comercial.

Îngrijorător este şi faptul că de la an la an ponderea persoanelor salariate scade. Astfel în 2010 erau salariaţi cu aproximativ 5000 de persoane mai puţin decât în 2009. Explicaţia conducerii judeţului este proasta gestionare a fondurilor direcţionate către asistenţa socială.

"Primăriile din judeţ au învăţat oamenii să stea acasă cu legea 416. Ei îi plătesc degeaba şi aceştia stau şi taie frunze la câini. Ei trebuie puşi la muncă, dar au fost demarcate şi controale pentru a se vedea cum sunt acordate aceste ajutoare sociale", a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Achiţei.

Cei aproape 50.000 de angajaţi nu au cum să susţină financiar restul populaţiei doar prin contribuţiile lunare. În Botoşani sunt aproape 120.000 de pensionari şi 150.000 de persoane asitate social, personae ce primesc alocaţii de stat pentru copii, alocaţii de plasament, indemnizaţii de creştere copil şi ajutoare de încălzire a locuinţei. La acestea se adaugă şi 5000 de peroane ce primesc venitul minim garantat. Mai multe detalii în ediţia de mâine a ziarului Adevărul de Seară.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite