Jandarmii nepregătiţi, dezarmaţi după examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jandarmii au fost primii angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) care au trecut prin focul examenelor
Jandarmii au fost primii angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) care au trecut prin focul examenelor

22 de angajaţi din Botoşani au picat „bacalaureatul cu epoleţi“ şi vor rămâne fără uniformă. Alţi 55 de poliţişti şi grăniceri vor pleca acasă după testarea care va avea loc peste 20 de zile. Până acum, doar civilii au primit preaviz.

O comisie specială i-a evaluat deja pe angajaţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Botoşani. Timp de o săptămână, cei peste 400 de jandarmi din Botoşani, Dorohoi şi Săveni au trecut prin febra examenelor şi au fost supuşi unor interviuri menite să stabilească nivelul de pregătire a militarilor. 22 dintre ei au picat examenul. „Întrebările au fost uşoare şi mulţi jandarmi testaţi au luat peste 9 şi chiar nota maximă. Au fost şi angajaţi care nu au trecut peste pragul de cinci“, a spus plutonierul Dan Izotov, subofiţer în cadrul IJJ, care a obţinut nota 9,50.


Cei picaţi au fost dezarmaţi, pentru început, şi puşi la dispoziţia unităţii. Totuşi, timp de trei luni vor participa la misiuni şi vor fi plătiţi. „După această perioadă, cei 22 de jandarmi vor fi trecuţi în rezervă şi, timp de un an, vor primi o indemnizaţie ce reprezintă 50% din salariu“, a spus Constantin Moroşanu, comandant la IJJ Botoşani. Emoţii mari îi încearcă în această perioadă pe colegii lor din Poliţie. Zilele acestea se pregătesc comisiile de evaluare şi bibliografia de examen. Până la sfârşitul lunii, peste 1.400 de poliţişti vor da „bacalaureatul cu epoleţi“.


Fără tâmplari şi şoferi la poliţia de Frontieră


Peste 700 de angajaţi de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) vor fi evaluaţi. 11 dintre ei vor pleca acasă luna viitoare. „Evident, cei care vor obţine cele mai slabe rezultate vor fi excluşi din structurile MAI“, a precizat Daniela Darea, purtător de cuvânt la IPJ Botoşani. Competiţia va fi strânsă la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF), unde trebuie disponibilizaţi 40 de agenţi. „Va fi o probă scrisă pentru personalul cu funcţie de execuţie şi interviu pentru cei cu funcţii de conducere“, a spus inspectorul Minodora Răcnea, purtătorul de cuvânt al IJPF.


Concedierile au început deja cu personalul civil. 20 de tâmplari, şoferi, secretare sau municitori necalificaţi din toate cele cinci sectoare ale IJPF Botoşani au primit preavizul de concediere şi vor fi trimişi în şomaj la sfârşitul lunii.


Pompierii, în afara pericolului


Grănicerii au la dispoziţie 20 de zile să se pregătească pentru examen. Au primit deja bibliografia şi s-au pus cu burta pe carte. „Vor fi întrebări tip grilă din activitatea noastră. Nu cred că va fi o problemă să trecem de acest examen“, a spus Bogdan Apetrei, agent operaţional la Punctul de trecere al frontierei Racovăţ.


Singurii care scapă de valul restructurărilor sunt pompierii. „ Noi ne confruntăm cu un deficit de personal. Avem nevoie de angajaţi ca să putem face faţă solicitărilor. Nu se pune problema concedierii pompierilor“, a spus plutonierul. Dorina Lupu, purtător de cuvânt la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Niciunul dintre angajaţi nu va fi evaluat în această perioadă.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite