Botoşani: Isteria ciupericilor : De pe jos şi din portbagajul maşinilor, opinticii se vând ca pâinea caldă! Atenţie însă: Nimeni nu are autorizaţie iar ciupercile pot fi otrăvitoare!( FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de vânzători ambulanţi s-au înghesuit astăzi în piaţa centrală să îşi vândă ciupercile culese din pădure. Marfa nu are preţurile afişate şi nici nu este verificată de inspectorii sanitari. Singura garanţie acordată cumpărătorilor este cuvântul dat de comercianţi şi preţurile mult mai mici decât cele din magazine.

Opintici de toate felurile şi ghebe culese din pădurile Vorona şi Copălău se vând peste tot: la colţ de stradă, pe trotuar sau direct din portbagajul maşinilor. Zeci de vînzători de ocazie au umplut Piaţa Centrală şi îmbie trecătorilor să cumpere marfa.

image

Preţurile variază între 4 şi 7 lei pe kilogram în funcţie de mărirea şi calitatea ciupercilor. Evident, preţurile nu sunt afişate iar vânzătorii sunt dispuşi să se tocmească. Niciunul dintre ei nu are autorizaţie să vândă aceste produse şi nici nu poate garanta cu acte că marfa este comestibilă. Afacerea se face pe cuvântul dat de vânzător. „ Normal că sunt bune că doar nu culeg de azi de ieri ghebe. Nu am nevoie de certificate. Lumea oricum ştie care sunt bune şi care sunt otrăvitoare că majoritatea au trăit la ţară" a spus tanti Maria( foto jos), una dintre precupeţe care garantează clienţilor că marfa sa este comestibilă.

image

Orăşenii nu se gândesc o clipă că aceste ciuperci ar putea să îi bage în spital. Atraşi de preţurile mici, toţi vor să îşi facă provizii pe iarnă." Nu au cum să fie otrăvitoare. An de an am cumpărat şi nu am păţit nimic. Apoi, le mai şi cunosc puţin" a spus Viorica Pintilei, pensionar.

image

Chiar dacă marfa se vinde în condiţii improprii şi pune în pericol sănătatea publică, administratorii pieţei nu au luat vreo măsură de stopare a acestui tip de comerţ.

image

Cadrele medicale atrag atenţia că ciupercile vândute pot fi otrăvitoare din cauza mutaţiilor suferite în ultima perioadă din cauza ploilor. „ Consumarea ciupercilor fără certificat de calitate este un risc foarte mare. 50% din cei care consumă se pot îmbolnăvi. Din intoxicaţia cu ciuperci se poate muri în câteva ore. Recomandăm populaţiei să evite cumpărarea acestor produse de pe piaţa neagră" a declarat dr. Ecaterina Chihaia, şef Sanepid.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite