Botoşani: Ioana Enea - Fetiţa care ţine ritmul orchestrei (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubeşte folclorul, muzica şi portul popular.  Îşi doreşte ca atunci când va mai creşte să îmbrace uniforma de poliţist.

Ioana Margareta Enea  a descoperit primul instrument muzical încă de la vârsta de şase ani. Muzica este considerată o zestre în familia Enea, Ioana trăgându-se din bunici şi străbunici lăutari. Din grădiniţă a început să cânte în grupul vocal „Iepuraşii“ iar mai apoi, influenţată de pasiunea cu care sora mai mare cânta la pian, Ioana a început şi studiul acestui instrument.
„La fel ca şi sora mea, Anca, am început să cânt la pian impresionată fiind de muzica redată prin clape. Exersând, sora mea a reuşit să cânte piese celebre şi mi-am dorit să pot să fac şi eu acest lucru. În dorinţa mea m-au susţinut enorm părinţii dar, în special, sora mai mare“, a spus Ioana.

Deşi promitea ca pianistă, Ioana a fost remarcată de profesorul Marcel Dupu şi invitată să cânte în orchestra „Mugurelul“, însă nu la orice instrument, ci la ţambal, lucru foarte rar întâlnit la fete.„Domnul profesor căuta un copil care să înveţe să cânte la ţambal şi m-am oferit eu. Îmi place să cânt la ţambal şi încerc să-l aprofundez cât mai bine. Mi s-a părut diferit faţă de celelalte instrumente, având foarte multe corzi. Îl consider un instrument mai special şi interesant de abordat. Cu ajutorul acestuia se oferă armonie unui cântec, susţine ritmul
orchestrei. Cred că este şi mai special faptul că o fată cântă la acest instrument“,
a mărturisit artista.

Lăudată de profesori
Prin  exerciţiu şi ambiţie, Ioana a reuşit să ajungă la un nivel demn de aplaudat. Patru zile din şapte, dorohoianca studiază ţambalul şi repetă cu Orchestra „Mugurelul“. „Am început să lucrez cu ea la pian încă de când avea şase ani. A fost şi solistă la „Mugurelul“ şi am observat cât este de talentată şi perseverentă. Munceşte foarte mult şi îmbină armonios învăţătura cu celelalte activităţi extraşcolare“, a spus Marcel Dupu, profesorul Ioanei.

Îşi doreşte să ajungă unul dintre cei mai apreciaţi artişti care cântă la ţambal, fapt pentru care nu va renunţa la acest instrument nici atunci când va trebui să îşi aleagă o carieră.
„Am absolvit şi Şcoala Populară de Arte din Suceava, secţia ţambal, pregătindu-mă cu profesorul Petrică Olaeru. Repetiţiile îmi ocupă destul timp, dar nu mă plâng. Muncim şi rezultatele ne sunt pe măsură. Pe viitor intenţionez să aprofundez ţambalul, însă la facultate mai am şi alte opţiuni în afară de muzică“, a menţionat dorohoianca.

Vrea să fie braţul legii
Ioana vrea să devină poliţist. Astfel, tânăra va reuşi să-şi împartă viaţa între artă şi ordine, iar costumul popular şi uniforma de poliţist vor fi ţinute negreşit la loc de cinste, spune adolescenta.

„Vreau să mă pregătesc pentru Academia Română de Poliţie din Bucureşti pentru că privesc cu admiraţie oamenii care au absolvit această facultate şi cred că este o mândrie să lucrezi în domeniul acesta. De asemenea, nu vreau să renunţ la muzică şi tradiţii. Tradiţiile româneşti sunt bogate şi diversificate iar eu vreau să le păstrez cu mare sfinţenie. Într-adevăr, multe cântece şi obiceiuri şi-au pierdut valoarea din cauza nepăsării oamenilor, însă, ştiu şi locuri din ţară în care am mers şi am fost impresionată de modul cum tradiţiile româneşti au fost păstrate peste ani. Vreau şi eu să contribui la păstrarea tradiţiilor“, a declarat Ioana.

Până acum, muzica i-a adus Ioanei sentimente de bucurie greu de descris. Fiecare moment petrecut pe scenă a fost încărcat cu emoţie iar aplauzele publicului sunt cea mai mare răsplată pe care şi-ar putea-o dori un artist, spune adolescenta. „Când mă urc pe scenă simt că trăiesc. Îmi amintesc cu plăcere şi emoţie cum la început, când cântam doar în grupul vocal al orchestrei, de participarea la Festivalul «Ion Drăgoi» de la Bacău. Festivalul era televizat şi toţi aveam emoţii pentru că era primul spectacol susţinut live de către noi la TVR 1. Ne-am simţit minunat ştiind că o ţară întreagă ne priveşte“, îşi aminteşte artista.

În afară de muzică, Ioana este pasionată de dansuri moderne şi de „sportul alb“, motiv pentru care în timpul liber ia lecţii de dans şi urmăreşte campionatele de tenis de la televizor. „Practic tenisul de câmp de doi ani. Îmi place şi pentru că e foarte bun pentru sănătate. Cred că am ce învăţa şi doar uitându-mă la campionatele de tenis de la TV“, a completat artista.

Profil
Născută. 23 ianuarie 1996, Botoşani.
Studii. Absolventă a Şcolii „Mihail Kogălniceanu“ din Dorohoi, admisă la Liceul „Grigore Ghica“.
Familie. Are o soră mai mare care cântă la pian şi vioară.

Întrebări şi răspunsuri
Ce reprezintă publicul pentru tine?
Publicul face parte din viaţa mea, e o parte din mine. Fără public, fără muzică, nici nu-mi pot imagina viaţa.
Care este cel mai mare vis al tău?
Mi-aş dori enorm să ajung să cânt pe cele mai mari scene şi prestaţia mea să fie tot timpul pe placul publicului.
Care sunt artiştii tăi preferaţi şi de ce?
Îmi place Orchestra „Lăutarii“ din Chişinău, Orchestra „Rapsozii Botoşanilor“, Adriana Ochişanu Botgros şi Ion Paladi pentru că sunt profesionişti.

Ce-i place
Îi place să-şi petreacă timpul cu prietenii, ieşind la plimbare pe role sau dansând. Artista mai mărturiseşte că-i place marea şi acea atmosferă de agitaţie îi oferă energie şi relaxare în acelaşi timp.

Ce nu-i place
Adolescenta mărturiseşte că cel mai mult o deranjează prietenii falşi, care îi întorc spatele cu prima ocazie. Ioana mai recunoaşte că nu-i place să i se facă prea multe observaţii, fiind o fire mai încăpăţânată. În materie de preferinţe muzicale, Ioana spune că-i place orice gen, mai puţin manelele.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite