Botoşani: Intelectualii nu mai au loc pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constructorii şi ospătarii sunt cerinţele actuale ale pieţei. După ce părăsesc băncile facultăţii, tinerii sunt nevoiţi să se reorienteze profesional. În cazul în care străinătate nu este o opţiune pentru ei, aceştia trebuie să uite tot ce au învăţat şi să pună mâna pe bidinea sau tava cu pahare. Numai în evidenţelei AJOFM peste 500 de persoane cu studii superioare stau pe banca de rezervă.

Piaţa muncii din Botoşani nu mai vrea intelectuali. Din cele peste 10.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă doar câteva sute au reuşit să se angajeze în ultima perioadă, respectiv circa 500.

De la an la an, tot mai mulţi şomeri cu diplomă stău pe marginea şi aşteapă să apară şi un loc pentru ei.

Din păcate, cei ce ies de pe băncile facultăţilor, în principal juriştii, economiştii şi sociologii, nu au căutare pe piaţa muncii, majoritatea angajatorilor fiind din zona de comerţ sau construcţie iar angajaţii ideali nu trebuie să aibă studii superioare ci experienţă în a servi pe la mese, a cose nasturi ori a da cu bidineaua.

„Numărul crescut de şomeri din rândul absolvenţilor este cauzat şi de faptul că tinerii şi-au ales o facultate care acum nu corespunde cu cerinţele de pe piaţă",  a spus Gabriela Vranciuc, purtător de cuvânt în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Botoşani. 

Mai multe citiţi în  de mâine.

logo ads
Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite