Botoşani: Împărţirea paturilor, făcută pe ochi frumoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii sunt convinşi că Ministerul Sănătăţii a favorizat unele spitale, care au scăpat de reducerea paturilor. Cei mai nemulţumiţi sunt doctorii de la Maternitate şi de la Psihiatrie, unde s-au tăiat 165 de locuri.

 În timp ce unele spitale trebuie să desfiinţeze sute de paturi, altele rămân neatinse. Există unele unităţi cărora şefii din Ministerul Sănătăţii le-au permis să păstreze zeci de paturi, în condiţiile în care nu au medici specialişti iar bolnavii care le trec pragul sunt oricum „pasaţi“ mai departe, în spitalele supraaglomerate din municipiu.

O astfel de situaţie se întâlneşte la Dorohoi, unde Spitalul Municipal are o secţie de Traumatologie-Ortopedie cu 25 de paturi şi un singur medic specialist.

Fenomenul Dorohoi

Mai grav, există şi o secţie de Urologie unde sunt 15 paturi şi nici un specialist. Pacienţii care ajung în aceste secţii sunt de regulă trimişi la Spitalul Judeţean, unde Ministerul Sănătăţii a dispus reducerea unui număr de 90 de paturi, dintre care cinci la Ortopedie şi 15 la Urologie.

Dorohoiul mai are o secţie de Psihiatrie cu 25 de paturi şi un singur specialist, în vreme ce Spitalul de Neuropsihiatrie Botoşani a pierdut 45 de paturi. „Spitalul este supraaglomerat şi suntem nevoiţi să punem câte doi şi chiar trei bolnavi într-un pat. Vom ajunge să trimitem pacienţii netrataţi acasă pentru a face loc altora“, a declarat dr. Nicolae Vlad, director Spitalului de Neuropsihiatrie.

Nemulţumiţi sunt şi medicii de la Maternitatea Botoşani, care a pierdut 120 de paturi. „Nu înţeleg cum s-au făcut calculele acestea şi în favoarea cui? Nu tratează corespunzător pacienţii şi îi trimit la noi deshidrataţi când nu mai ştiu ce să le facă“, a spus dr. Viorica Tănăsache, şef de secţie la Maternitate.

Şefii Sănătăţii spun că au „tăiat“ de unde trebuia. „Analiza privind reducerea numărului de paturi a fost făcută de ministrul Sănătăţii în funcţie de activitatea fiecărui spital în parte şi a indicatorilor şi cheltuielilor făcute cu aceste paturi“, a subliniat Ovidiu Mimor, şeful Direcţiei de Sănătate Publică.

De unde s-au tăiat paturile:
- Spitalul Judeţean Botoşani: 90 de paturi;
- Spitalul de Copii: 5 paturi;
- Spitalul de Obstetrică Ginecologie: 120 de paturi;
- Spitalul de Psihiatrie: 45 de paturi;
- Spitalul de Recuperare: 5 paturi;
- Spitalul  Orăşenesc Săveni: 5 paturi;
- Spitalul Orăşenesc Darabani: 3 paturi;
- Spitalul Comunal Truşesti: 18.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite