Botoşani: Imaşurile din judeţ sunt folosite pentru deturnare de fonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aproape jumătate din unităţile administrativ - teritoriale din judeţ nu este respectată legislaţia în vigoare în ceea ce priveşte concesionarea păşunilor.

De la simple incompatibilităţi, până la adevărate scheme financiare, edilii locali ş aleşii oamenilor au găsit modalităţi de a băga în buzunar subvenţia de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură.

După cazul comunei Roma, unde o parte din păşunea comunală a fost concesionată abuziv de către primarul comunei către o firmă ce nu era înfiinţată la data licitaţiei, noi cazuri de abuzuri ies la iveală pe zi ce trece. Instituţia prefectului a demarat controale în toate unităşile administrative-teritoriale de unde avea semnale în acest sens şi a mai descoperit încă 32 de primării unde legislaţia nu a fost respectată. Schema este cât se poate de simplă. În toate aceste cazuri, păşunile au fost concesionate de către asociaţii de crescători de animale care oferă gratuit păşunea adevăraţilor crescători, însă subvenţia este încasată de către asociaţii.

„Secvenţa consiliului local, secvenţa concesionării şi secvenţa APIA. APIA primeşte setul de decomente şi instrumentează dosarul. Dacă se încadrează noi dăm subvenţia", a precizat directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Ion Constantin.

În toate cazuri, abuzurile sunt făcute de către membrii consiliilor locale sau de către edilii locali. Contracte de concesiune fără a avea hotărâri de consiliu local sau licitaţii publice organizate. Concesionări făcute de consilieri locali sau rude ale acestora. Asociaţii de crescători înfiinţate chiar de către primari sau consilieri locali şi nu în ultimul rând instituţie publice ce încasează subvenţia. Mai multe detalii în ediţia de mâine a ziarului Adevărul de Seară.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite