Botoşani:(GALERIE FOTO ŞI VIDEO) INTERVIU: Joe Rusi, omul care a îngenunchiat topul norvegian cu vocea şi chitara sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la elevul cu vioara dintr-un colţ uitat de lume, bluesman-ul a ajuns în frunte topului norvegian muzical şi a urcat fulgerător până pe poziţia patru într-un top global de blues, muzica lui fiind ascultată în diferite colţuri ale lumii. Botoşăneanul şi-a folosit talentul şi pentru concerte caritabile.

Crescut pe plaiuri botoşănene, Mircea Ruşi, cunoscut acum sub numele de Joe Rusi a reuşit ca prin muzica sa să se remarce printre străini şi mai puţin în România. A pornit de la vioară, muzica fiind o trăsătură de familie.

A continuat cu o trupă de rock intitulată Seism iar după ce a cântat jazz şi blues în cluburile din Bucureşti, s-a stabilit în Norvegia, unde a continuat să cânte blues la chitară, fiind unul dintre cei mai apreciaţi artişti de acest gen din lume.

Talentul botoşăneanului a fost apreciat de scandinavi chiar de la sosirea în ţara fiordurilor, aceştia plătindu-i o bursă la Berklee College of Music din Boston. La cei 35 de ani ai săi, Joe Rusi nu este doar un muzicant, ci şi un investitor în România şi Norvegia, cu apariţii în reviste de profil.

Vezi secvenţe din concertele lui Joe Rusi:

Reîntors pe meleagurile copilăriei, Joe Rusi împreună cu Virgil Ştefan Prispian (pian - fost membru al trupei de rock Seism) a susţinut un recital de blues într-un local de pe Pietonalul Unirii şi a răspuns invitaţiei de a împărtăşi câte ceva din viaţa sa cititorilor „Adevărul".

image

De unde pasiunea pentru muzică şi cum ai ajuns de la vioară la chitară?

La mine în casă, acolo în Rădăuţi (Suceava), unde m-am născut, se cânta, am crescut cu pian în casă iar tatăl meu cânta la chitară. Eu mi-am dorit să învăţ să cânt la vioară iar după ce ne-am mutat la Botoşani, am dat examen la şcoala muzică, ca să intru la vioară...aveam şapte ani. Am studiat vioara cinci ani: patru ani la Botoşani şi unul la Iaşi după care am avut un accident şi nu îmi puteam mişca braţele în aşa fel încât să fac performanţă la vioară aşa cum mi-aş fi dorit. Un an pierdut la vioară era enorm aşa că m-am întors în Botoşani şi am început să cânt la chitară.

image

Primele cântări au pornit pe la nunţi şi petreceri, aşa cum au procedat alţi artişti la vremea adolescenţei?

Nu am fost genul care a cântat la nunţi. Aveam oroare pe aşa ceva. Însă, după ce am terminat cu viaţa de adolescent şi am ajuns în studenţie am început să cânt rock cu Virgil pe la petreceri ale prietenilor pentru a-mi lua prima chitară electrică.

Cum te-ai „converit" la blues şi ce reprezintă acest gen de muzică pentru tine?

După ce, în adolescenţă, eu şi cu alţi trei prieteni de-ai mei am înfiinţat o trupă de rock (Seism) am început să avem cântări prin toată ţara. Aşa am ajuns să îl cunosc pe Vali Răcilă şi se poate spune că mi-a băgat bluesul în sânge. Am fost un norocos pentru că situaţia financiară mi-a permis să fac muzica pe care o vreau. În Norvegia am ajuns din greşeală, o greşeală care s-a dovedit a fi cel mai bun lucru întâmplat pentru cariera mea muzicală şi nu numai. În Bucureşti existau zeci de oferte pentru diferite ţări iar ceea ce cântam eu mi s-a spus că trebuie cântat în altă parte. În momentul în care am avut ofertă să cânt cu Constantin Bidileac (eu nu am fost elevul lui pentru că am cântat rock dar ştiam cât este de bun) nu am refuzat pentru că era o ofertă foarte bună.

image

Dacă ar fi să colaborezi cu un artist român, care ar fi acesta şi la ce ne-am putea aştepta?

Lăsând la o parte că aş cânta blues cu toţi prietenii mei din România, aş face un proiect de jazz -folclor cu Marius Mihalache...asta mi-aş dori pentru că este un artist român cu greutate care poate cânta orice.

În Norvegia când nu eşti în concerte le predai muzica scandinavilor. Care este atitudinea elevilor tăi, având în vedere în în urmă cu câteva luni ai devenit unul dintre cei mai doriţi bluesmani din lume?

Elevii mei mă privesc ca pe unul de-al lor. La un moment dat, după opt ani de cursuri, un elev de-al meu m-a întrebat: „tu, de fapt, de unde spuneai că eşti?"

Cum arată agenda ta de concerte?

Am agenda destul de aglomerată. Chiar acum câteva zile am semnat un contract pe ianuarie 2011. Sunt deschid şi la colaborări în România în măsura în care acestea vin urmare a aprecierii muncii mele, nu voi spune nu.

image

Spectacol încheiat cu bisuri cerute de botoşăneni după ce au gustat din bluesul lui Joe Rusi

După mulţi ani petrecutţi departe de România, întors acasă, Joe Ruşi a oferit un recital de excepţie botoşănenilor, reamintindu-ne astfel că nu a uitat de unde a plecat.

image

Deşi concertul de vineri seară a fost susţinut de jumătate din „Seism", prestaţia celor doi artiştia fost fără doar şi poate „un seism muzical" care a stârnit valuri de aplauze şi a ridicat publicul în picioare, seara fiind îndulcită cu momente de dans susţinute de doi tineri, Georgiana Alexandra Epure şi Vlad Palamariu, care la rândul lor s-au remarcat printre străini prin abilităţile lor artistice.

image
Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite