Botoşani: Gropi semnalizate cu stâlpi fluorescenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drumurile judeţene care duc de la Botoşani la Vorona şi de la Săveni la Rădăuţi Prut vor beneficia de investiţii „la modă“

Autorităţile judeţene vor cheltui 5.000 de lei pe stâlpi reflectorizanţi şi 200.000 de lei pe un asfalt experimental anti-îngheţ, deşi şoselele sunt în primul rând pline de cratere.

De ani buni, şoferii care merg spre Vorona sau Săveni strâng din dinţi când maşinile cad victime ale gropilor din carosabil.


Autorităţile judeţene discută la fiecare început de an, în perioada în care se întocmesc bugetele instituţiilor publice, despre starea deplorabilă a drumurilor. Concluzia este mereu aceeaşi: nu sunt bani pentru modernizarea şoselelor din judeţ.


Surprinzător, se găsesc bani pentru alte investiţii, care nu îmbunătăţesc traficul. Primul exemplu îl reprezintă stâlpii reflectorizanţi pentru delimitarea drumului.


Asfalt anti-îngheţ experimentat de olteni


„Aceştia sunt foarte utili pe timp de noapte şi iarna, când suprafaţa este acoperită de zăpadă“, a spus Romeo Tcaciuc, şeful Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri (DJDP).


Investiţia făcută de DJDP  în drumurile ce leagă Botoşaniul de Vorona şi Săveniul de Rădăuţi Prut se ridică la 5.000 de lei, iar drumarii nu se opresc aici. Pentru iarna care vine şoferilor li se mai pregăteşte o surpriză şi anume asfaltul anti-îngheţ.


„Efectul asfaltului anti-îngheţ este de a reduce temperatura de îngheţ a apei de pe suprafaţa drumului. Este o soluţie experimentată de italieni, iar în România a mai fost testată doar la Dolj. Practic, acest asfalt reduce substanţial efortul de împrăştiere a antiderapantelor“, a mai precizat Tcaciuc.


Investiţie din economii


Pentru 500 de metri de drum acoperit cu noua invenţie în domeniul covoarelor asflatice, DJDP va cheltui alţi 200.000 lei, bani pe care a reuşit să îi economisească în sezonul rece în urma activităţilor de deszăpezire.


Şoferii consideră însă  că principala problemă a şoselelor, înainte de cea a marcajelor şi a îngheţului, o reprezintă gropile. „M-am obişnuit. Merg mai încet să nu stric maşina. Altă rută nu este şi nici nu poţi evita gropile pentru că sunt prea multe. Ar fi culmea pe asemenea drumuri să te oprească Poliţia să te întrebe de rovinietă“, a declarat Ion Vasiliu, care face naveta zilnic din Orăşeni Deal.

_________________

Bani cheltuiţi pe panouri în oraş
Nu numai drumurile judeţului au parte de modernizări aberante. De două luni, pe străzile din oraş au apărut semne de circulaţie care anunţă toate şantierele. „Sunt obligatorii şi ţin de organizarea de şantier. Au apărut dintr-o dată, dar probabil că au fost făcute mai greu“, a spus Vincenţiu Daniliuc, şef serviciu edilitare.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite