Botoşani: Graffiti la cerere pe pereţii Cinematografului Unirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinema Unirea este singura clădire publică acoperită la cerere de graffiti. Pentru că nu a avut bani de renovat faţada, conducerea cinematografului a apelat la un grup de tineri care a umplut pe gratis pereţii cu Stencil Graffiti.

Clădirea Cinematografului Unirea are zilnic sute de admiratori şi nu că ar arăta foarte bine din punct de vedere arhitectural. Clădirea din beton de  pe Pietonalul Unirii  a devenit extrem de atractivă după ce  faţada a fost acoperită roată împrejur de tot felul de desene viu colorate.

Faţadă zugrăvită pe gratis cu graffiti

image

Ideea de a schimba imaginea clădirii i-a venit chiar directorului cinematografului, care a apelat la un grup de tineri artişti specializat în Stencil Graffiti, un mod modern de exprimare artistică. "Clădirea nu a fost renovată niciodată de când a fost construită. În ultimii ani pe pereţi au apărut tot felul de mâzgâleli, semne obscene sau discriminatorii, care nu puteau fi şterse decât dacă refăceai faţada. Totodată am observant că peste graffiti nu mai desena nimeni. Am decis să organizez un concurs de graffiti pe un perete al clădirii şi aşa am descoperit cei ami buni artişti în domeniu. Le-am spus că pot să deseneze toţi pereţii cu condiţia ca temele  să aibă legătură cu cinematografia. Acum, se opresc oamenii şi se fotografiază cu desenele în spate",  a declarat Viorel Hriţcu, directorul cinematografului.

Artiştii anonimi de frica Poliţiei

Astfel, clădirea cinematografului a devenit singurul loc din oraş unde se face legal graffiti, sau mai degrabă Stencil Graffiti, formă mai complexă a acestui stil artistic. Un grup de tineri, toţi elevi de liceu, îşi consumă tot timpul liber desenând  pe banii lor pereţii cinematografului. Nu le place să-şi decline identitatea, de frica Poliţiei.  Toţi au porecle cu care se şi semnează pe operele desenate pe pereţi. " Nu vrem să ne dăm numele adevărat pentru că mai desenăm şi illegal şi atunci ne-ar amenda Poliţia. Lumea nu înţelege că ce facem noi este artă adevărată şi ne reclamă că mâzgâlim pereţii. Suntem chiar pasionaţi de stencil graffiti şi nu facem decât să înveselim clădirile din oraş care ni se par urâte şi neprimitoare", spune Minu, unul dintre artişti.

image

Puţini ştiu că pentru un fascinant desen cu Marilyn Monroe şi Charlie Chaplin, cinci tineri au lucrat timp de două sâptâmâni şi au cheltuit din banii lor 150 de lei pe cartoanele de şablon şi spay-uri cu vopsele.

Văzând ce succes are noua înfăţişare a cineamtografului, directorul Viorel Hriţcu vrea acum să-i roage pe artişti să deseneze faţada până la acoperişul clădirii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite