Botoşani: Furnizorii de servicii uită legea penalităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţiile de proprietari dau în judecată companiile care refuză să respecte Legea 175, intrată în vigoare de anul trecut

Botoşănenii nu au reuşit încă să scape de restanţele la întreţinere fără a mai fi nevoiţi să achite şi penalităţile.

Deşi a trecut aproape un an de la intrarea în vigoare a Legii 175, care permite plata restanţelor la utilităţi eşalonat, fără a se mai percepe penalităţi, aceasta este aplicată doar parţial în Botoşani. Asociaţiile de proprietari respectă prevederile legale, în timp ce furnizorii de utilităţi nu.


„Chiar dacă nu au apărut normele de aplicare, legea trebuie respectată. Botoşănenii au dat în judecată pentru acest drept prevăzut de Legea 175 şi au câştigat. Sunt peste 500 de asemenea sentinţe. Furnizorii de servicii nu respectă legea. În aceste condiţii, ne vom judeca în continuare“, a precizat Petrică Butnaru, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din Botoşani.


Doar Termica s-a conformat


Deciziile instanţelor de judecată au fost aplicate până acum doar de Termica, ai cărei angajaţi încearcă acum să îşi recupereze debitele.
„La prima discuţie mi s-a spus să fac un centralizator cu persoanele care se încadrează. Apoi am fost condiţionat ca întreaga asociaţie să îşi achite debitele, aici fiind vorba de E.ON Gaz şi E.ON Moldova. Dacă nu vom găsi înţelegere, suntem hotărâţi să mergem pe calea instanţei“, a precizat Ioan Bălan, preşedintele Asociaţiei nr. 1.


Furnizorii de utilităţi se ascund în spatele scuzelor. Ei susţin că nu pot aplica o lege fără a cunoaşte normele.


„E.ON Energie România respectă prevederile legislaţiei din România aplicabile domeniului de activitate a companiei. La nivelul judeţului Botoşani, s-a primit o singura solicitare în baza prevederilor acestei legi, din partea unei asociaţii de proprietari, dar care nu se încadra în actul normativ“, a precizat Corneliu Zaiţ, purtătorul de cuvânt al E.ON.


La un an întârziere, jumătate din debit o reprezintă penalităţile, iar la orice plată efectuată sunt şterse mai întâi penalităţile, iar debitul rămâne. Astfel, penalităţile cresc exponenţial fără a da nicio şansă debitorilor de a scăpa de datorii.

__________________

Actul normativ care şterge penalităţile
Potrivit legii 175/2010 privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari, cei care îşi achită integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi scutiţi de la plata penalităţilor generate de suma restantă cu titlu de bază.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite