Botoşani: Frauda de la Cadastru, pierdută în dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii de la Bucureşti i-au pus chiar pe cei care a luat banii să evalueze prejudiciul adus instituţiei în trei ani de furt. Mai multi funcţionari sunt cercetaţi de Direcţia Anticorupţie pentru că au încasat sume de bani fără a tăia chitanţe, însă nu au fost sancţionaţi.

La un an de când oamenii legii au demarat o anchetă la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJPCI) Botoşani, după ce s-a constatat că mai mulţi angajaţi încasau bani fără a elibera chitanţe, rezultatele întârzie să apară. Mai mult, funcţionarii cercetaţi îşi desfăşoară activitatea fără probleme.

„Am sesizat ilegalităţile, am solicitat Corpul de Control al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). S-a confirmat frauda. Se lucrează la evaluarea acesteia. Există şi o lucrare penală în acest sens. Este problema lor. Noi ne-am făcut treaba, iar acum organele de anchetă îşi desfăşoară operaţiunile“, a declarat prefectul Cristian Roman.

Şeful, principalul suspect

La nivelul OJCPI a fost înfiinţată o comisie care verifică în acest moment documentaţia, în timp ce principalele personaje ale fraudei continuă să îşi desfăşoare activitatea.

„Ancheta este în curs de derulare. A fost declanşată de către Corpul de Control al ANCPI. S-a constituit o comisie şi la nivelul Oficiului, în cadrul departamentului economic, care a început să constitutie o bază de date cu avizele la care facem referire“, a declarat Mihaela Obuf, purtătorul de cuvânt al OJCPI. Unul dintre suspecţi este Dumitru Istrate, fostul director al instituţiei. În prezent şef la Serviciu de Cadastru, Istrate este şi persoana desemnată de superiorii de la Bucureşti să se ocupe de documentele secrete ale Oficiului. Deşi a primit hârtiile prin care era citat la Comisia de Disciplină a instituţiei, funcţionarul pare să fi pierdut acele documente.

Chiar dacă informaţia a fost confirmată de către mai mulţi colegi, Dumitru Istrate neagă acuzaţiile.

„N-am primit nimic. Eu personal nu am primit nicio hârtie, nu am nicio informaţie despre această anchetă. Numele meu a fost vehiculat pentru că eu eram şeful instituţiei atunci, dar eu nu am avut nicio treabă“, a declarat Dumitru Istrate.

De la demararea anchetei, directorul unităţii a fost în concediu medical, iar instuţia a fost condusă tot de Dumitru Istrate.

Trei ani de încasări fără chitanţe
Frauda a fost descoperită în vara anului trecut, când a fost schimbată şi conducerea Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Imediat după schimbarea conducerii, în conturile instituţiei au apărut sume mari de bani fără nicio justificare. Actualul director al unităţii a sesizat Prefectura asupra acestui fapt, iar Corpul de Control al Prefecturii a demarat o anchetă în urma căreia s-a dovedit că, timp de trei ani, mai mulţi angajaţi ai Oficiului au eliberat documente fără a mai tăia chitanţă pentru banii primiţi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite