Botoşani: Firmele de construcţii îşi trimit oamenii în şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două importante firme de construcţii au anunţat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) că sunt nevoite ca cel puţin trei luni să renunţe la angajaţi. AJOFM a fost anunţată că 160 de botoşăneni vor fi concediaţi în ianuarie.

Pe lângă poliţiştii şi jandarmii care vor fi disponibilizaţi în acest început de an, aţi 160 de botoşăneni au fost anunţaţi că vor pierde locurile de muncă. „ Primele disponibilizări din acest an sunt făcute de firmele de construcţii. Suntem obişnuiţi ca firmele de construcţii să anunţe în această perioadă că-şi trimit angajaţii în şomaj pentru că nu pot lucra la temperaturi scăzute." a spus Sorin Şologon, directorul AJOFM Botoşani. Firmele care au înştiinţat pînă acum  AJOFM că disponibiliează salariaţii sunt Conrec şi Instal-Con, însă nu este exclus ca în perioada următoare să fie şi alţi constructori care să fie nevoiţi să-şi trimită muncitorii în şomaj.

Patronii firmelor de construcţii susţin că au recurs la concedieri colective pentru că nu pot lucra din cauza frigului şi au promis că îşi vor rechema muncitorii la muncă din primăvară.„ Am fost nevoit să-i trimit în şomaj pentru că pe timpul iernii nu am cum să lucrez la drumuri. Am rămas doar cu TESA. Oricum, am făcut o adresă la AJOFM că îi voi reangaja începând cu data de 31 martie, când se mai încălzeşte vremea. Nu vreau să pierd niciun om din cei trimişi în şomaj pentru că sunt formaţi la mine în firmă şi îi cunosc pe toţi. „ a spus Mihai Vrăjitoru, patropnul firmei Conrec. 

Ca să nu-şi trimită oamenii în şomaj, alte societăţi de constrrucţii au ales varinata concediului colectiv. „ Cei care au de lucru la interioare au rămas la muncă, iar ceilalţi sunt în concediu până la sfârşitul lunii. În schimb, anul acesta , prin aprilie, voi fi nevoit să mai angajez vreo 400 de muncitori pentru că am lucrări mari câştigate la licitaţii." a spus Victor Mihalachi, patronul celei mai mari firme de construcţii din judeţ.

La sfârşitul lunii decembrie  2010 numărul total de şomeri aflaţi în evidenta la AJOFM Botoşani a fost de 9.837 din care 3.771 femei.  Doar 4.721 de persoane sunt şomeri indemnizaţi iar 5.116 sunt persoane aflate în căutarea unui loc de muncă fără a beneficia de drepturi băneşti.

Amănunte, în Adevărul de Seară de mâine

 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite