Botosani: Femeia ucisă cu SIDA, acuzată post-mortem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Huţanu a murit după ce fost infectată cu HIV/SIDA de Valentin C.
Irina Huţanu a murit după ce fost infectată cu HIV/SIDA de Valentin C.

Irina Huţanu a fost găsită vinovată de uz de fals şi instigare la fals intelectual pentru că a înşelat medicul de familie. Femeia risca o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare dacă ar fi fost în viaţă. Valentin C., acuzat de transmiterea deliberată a bolii, nu a fost decăzut din drepturile părinteşti.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani au stabilit că Irina Huţanu (41 de ani) ştia că Valentin C., care avea să-i devină soţ, era bolnav de SIDA. În plus, botoşăneanca şi-a indus în eroare medicul de familie care i-a eliberat certificatul prenupţial solicitat de Oficiul Stării Civile.


„Irina Huţanu a înaintat medicului de familie Lăcrămioara Lebădă analize VDRL şi HIV falsificate de Valentin C. cu bună ştiinţă şi din care reieşea că inculpatul era sănătos. Femeia ştia în acel moment de boala viitorului soţ“, a declarat Titiana Ungureanu, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.


Sănătoşi tun în acte


Anchetatorii arată că Irina Huţanu era conştientă de faptul că a luat virusul, dar a dat medicului de familie un rezultatul negativ al analizelor făcute în noiembrie 2009, când boala încă nu se instalase. Astfel, în baza certificatului prenupţial eliberat de medicul de familie Lăcrămioara Lebădă, cei doi erau sănătoşi tun când au spus „Da“ în faţa ofiţerului Stării Civile.


Medicul a fost cercetat pentru neglijenţă în serviciu, dar s-a stabilit ulterior că a fost păcălit. Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale a Lăcrămioarei Lebădă. Irina Huţanu a fost, însă, găsită vinovată post-mortem de comiterea infracţiunilor de uz de fals şi instigare la fals intelectual. „Aceste infracţiuni sunt pedepsite cu maxim cinci ani de închisoare. Dacă ar fi trăit, ar fi fost trimisă în judecată“, a mai spus Titiana Ungureanu, procurorul de caz.


Părinţii botoşănencei decedate sunt convinşi că fata lor nu ştia că a fost infectată. „A aflat că soţul ei e bolnav de SIDA abia în iunie, când i-a trimis o scrisoare“, a declarat Mihai Huţanu, tatăl femeii. Între timp, Valentin C. (37 ani) a fost trimis în judecată pentru răspândirea bolii şi riscă până la 15 ani de închisoare. Soarta sa se află în mâinile magistraţilor de la Judecătoria Botoşani.


Bărbatul a ascultat cu seninătate acuzaţiile aduse de procurori. El susţine că fosta soţie ştia de boala sa şi a dorit să întreţină relaţii sexuale cu el. Bărbatul nu va fi decăzut din drepturile părinteşti şi se va putea ocupa de fetiţa sa după ispăşirea pedepsei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite