Botoşani: Fără porci autohtoni pe masa de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În magazinele din oraş se vinde carne de porc adusă din Uniunea Europeană
În magazinele din oraş se vinde carne de porc adusă din Uniunea Europeană

Comercilizarea cărnii de la animalele crescute în gospodăriile ţăranilor este interzisă şi este sancţionată cu amenzi usturătoare.

Botoşănenii îşi pot lua gândul de la porcii din gospodăriile ţăranilor din judeţ,  animale crescute ecologic, fără aditivi care să accelereze creşterea. Toţi porcii comercializaţi în magazine şi în hala de carne provin din Uniunea Europeană sau din crescătoriile din alte judeţe.

Un singur abator autorizat

„Carcasele de porci care se tranşează şi comercializează în halele de carne sau magazine provin din comerţul intracomunitar şi sunt sacrificaţi într-un abator autorizat din ţară. Se importă direct carcasele sau porcii sunt crescuţi într-o fermă autorizată din ţară şi sunt tranşaţi apoi într-un abator autorizat“, a declarat doctorul Viorel Axinte, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani.

În judeţ nu există nicio crescătorie autorizată de porci. Este doar un singur abator autorizat să tranşeze porci, însă acesta importă carcasele din Uniunea Europeană. Doritorii de carne „ecologică“ sunt obligaţi să cumpere porci în viu de la ţărani, fără a şti însă că riscă să fie amendaţi pentru acest lucru. „Porcii din gospodăriile populaţiei nu sunt destinaţi comerţului public. Ei sunt doar pentru consumul familial propriu, interzicându-se comercializarea“, a adăugat Viorel Axinte.

Nu luaţi porci de la ţărani!

Porcii vii pot fi vânduţi numai pe raza comunei unde îşi au crescătorii domiciliul, numai la vecini, şi nu la obor sau în alte aglomeraţii animale. Porcii sacrificaţi în gospodărie nu pot fi vânduţi. Botoşănenii nu cunosc aceste prevederi legale şi cumpără în continuare porci de la crescători neautorizaţi.

„Cumpăr porc de un ţăran pe care îl cunosc, care mi-l tranşează şi mi-l pregăteşte cum numai ţăranii ştiu. Habar nu am că nu este voie, dar nici ţuică nu ai voie să faci şi fiecare are în casă un pahar de prună“, a declarat un botoşănean care a cumpărat un porc din Suliţa.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite