Botoşani: Elevii, transportaţi ilegal cu microbuzele şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar un sfert din microbuzele şcolare din judeţ  au licenţă de transport. Autorităţile locale nu au alocat bani pentru obţinerea liicenţelor de transport a  microbuzelor şcolare. Autoritatea Rutieră Română interzice circulaţia microbuzelor şi ameninţă că va confisca plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor primite de şcoli pentru transportul elevilor.

În Botoşani sunt 55 de microbuze şcolare care au fost oferite de Guvern autorităţilor locale pentru transportul elevilor ce învaţă în şcoli aflate la mare distanţă faţă de casă. Microbuzele sunt în administrarea primăriilor, iar acestea aveau obliaţia să obţină de la Autoritatea Rutieră Română (ARR) licenţă de transport  persoane pentru fiecare microbuz în parte. Din păcate, doar un sfert din primării au depus la ARR documentaţiile pentru obţinerea licenţei de transport. Microbuzele circulă astfel ilegal pe drumurile publice. Primarii susţin că nu au bani pentru costurile necesare obţinerii licenţei sau că nu e treaba lor să se ocupe de licenţierea microbuzelor

. „Microbuzul îl foloseşte şcoala şi nu este treaba mea să mă interesez dacă are licenţă sau verificare tehnică. Şcoala din comună are personalitate juridică, şofer angajat  şi cred că este de datoria directorului să vadă dacă totul este în regulă cu microbuzul. De ce să dau eu bani de la primărie dacă mircrobuzul este folosit de şcoală?" a declarat Marius Ceplinschi, primarul comunei Copălău.

Nu de aceeşi părere sunt şi reprezentanţii Autorităţii Rutiere Române, care atrag atenţia că toate microbuzele trebuie să aibă licenţă de transport persoane, avizată la zi. "Cei care pun în circulaţie microbuzele fără a avea licenţă riscă enorm de mult. Sancţiunile sunt de la amendă contravenţională cuprinsă între 150 şi 200 de lei până la ridicarea plăcuţelor de înmatriculare şi întocmirea de dosare penale. Răspunde atât cel care a dispus punerea în circulaţie cât şi cel care efectuează efectiv transportul. Vom dispune organizarea de filtre pentru a vedea care au şi care nu licenţă. „ a declarat Mihăiţă Popa, directorul ARR Botoşani.  Licenţa de tansport pentru un singur microbuz ar costa doar 620 de lei şi este valabilă cinci ani.

Amănunte în Adevărul de Seară de mâine

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite