Botoşani: Din spitale pleacă doar cine-şi permite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărăcia îi „externează“ deseori pe bolnavi înainte de vreme, iar unii dintre ei, infirmi şi fără bani, nu pot ajunge acasă. Elena Daniliuc (75 de ani), victima unui accident rutier, este într-o situaţie fără ieşire. Spune că nu-şi permite nici să rămână în spital, nici să plece acasă.

„Salvarea este un fel de taxi“. Aceasta a fost lecţia amară pe care a primit-o Elena Daniliuc, o bătrână de 75 de ani din Tudora, care a fost lovită de un autoturism în urmă cu patru zile. După trei zile de spitalizare, femeia şi-a făcut socotelile şi a ajuns la concluzia că trebuie să plece.

„Pentru trei zile am de plătit 300 de lei, iar pensia mea este de 350 de lei. Mi-au spus că dacă stau plătesc mai mult. Mi-au dat bilet de ieşire, nu ştiu ce să fac“, a spus bătrâna deznădăjduită. Ea a cerut ajutorul medicilor întrucât nu se poate deplasa şi a rămas perplexă. „Pot să mă ridic în picioare, dar nu pot merge, că a dat maşina peste mine. Mi-au zis că nu mă pot duce acasă gratis cu ambulanţa, aşa cum m-au adus“, a adăugat Elena Daniliuc.

Victimele accidentelor, lovite şi de sistem

Împreună cu soţul ei, bătrâna a hoinărit zeci de minute pe holurile spitalului căutând disperaţi o soluţie, până a fost convinsă de asistente să se întorcă în salon şi să rămână „pe datorie“, până se înzdrăveneşte. Medicii susţin că nu pot trimite oamenii acasă cu ambulanţa, chiar dacă sunt bolnavi, întrucât Casa Asigurărilor de Sănătate nu decontează astfel de cheltuieli.

Teoretic, spitalizarea şi transportul victimelor ar trebui să fie suportate de autorii accidentelor de circulaţie. Însă, răspunderea acestora se stabileşte după ancheta poliţiei şi în urma unui proces, aşa încât până atunci victimele se descurcă cum pot. „Femeia n-are oase rupte, deci teoretic e validă. Eu nu pot să-mi dau acordul să fie transportată acasă cu ambulanţa deoarece mă trezesc că trebuie să plătesc, din buzunarul meu, transportul“, a spus doctorul Eugeniu Vasilică.

În lipsa unui ajutor de la medici şi de la şefii Sănătăţii, mulţi bolnavi se îndreaptă spre biserica din curtea Spitalului Judeţean Botoşani. „Vin oamenii să ne ceară ajutorul atât pentru medicamente, cât şi pentru transport, că nu mai au bani să ajungă acasă după ce ies din spital. Noi îi ajutăm după posibilităţi“, a spus Chirvase.

Taxaţi ca să ajungă acasă
Şefii Serviciului de Ambulanţă Botoşani (SAJ) spun că deşi au prioritate urgenţele, salvările îi transportă şi pe bolnavi la domiciliu. Acest serviciu este gratuit doar dacă pacientul are acceptul medicului care l-a tratat în perioada internării. „Dacă omul are fişa şi acordul spitalului, îl ducem. Dacă nu, merge doar contracost“, a explicat Nicuşor Curteanu, şeful SAJ.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite