Botoşani: Aleşi locali vânaţi în scandalul păşunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

24 de consilieri locali, primari şi viceprimari au fost puşi să aleagă între funcţiile publice şi afaceri cu păşuni. Toţi fac  parte din asociaţii agricole şi şi-au concesionat terenurile primăriei ca să încaseze subvenţii europene. Opt aleşi locali au ales scaunele din primării şi doar un consilier local şi-a dat demisia. Restul se mai gândesc.

Nereguli privind concesionarea păşunilor au fost descoperite în 16 localităţi din judeţ. O anchetă demarată de Instituţia Prefectului a scos la iveală că imaşurile au fost concesionate ilegal pentru ca 24 de aleşi locali sau apropiaţi ai acestora să beneficieze de subvenţii europene de zeci de mii de euro.

În atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au intrat primari, viceprimari, funcţionari publici şi consilieri locali. Ancheta a scos la iveală că toţi făceau parte din asociaţii agricole şi zootehnice şi şi-au concesionat imaşurile astfel ca banii europeni să intre în buzunarele lor şi nu a ţăranilor.

Printre cei vizaţi se află primarul şi viceprimarul localităţii Cordăreni, primarul localităţii Dângeni, primarul localităţii Manoleasa şi fiul său , soţia primarului din localitatea Răuseni dar şi viceprimarul localităţii Corni.  Toţi au renunţat la funcţiile deţinute în asociaţii ca să îşi menţină fotoliile din primării după ce au fost demascaţi.

Lista este continuată de alţi 19 consilieri locali şi funcţionari publici angajaţi ca referenţi în primării. Trei consilieri locali şi un  funcţionar public au ales funcţiile publice în locul afacerilor. Consilierul local Tudose Mihai de la primăria Curteşti a renunţat la funcţie şi a ales să facă parte din Asociaţia Crescătorilor de Animale din localitate pe care a fodat-o. „ Alţi 15 aleşi locali sau rude ale acestora încă nu au rezolvat starea de incompatibilitate. Aşteptăm răăspunsul lor în umrătoarele zile", a declarat Cristian Roman, prefectul judeţului Botoşani.

Iată care este situaţia în primăriile din judeţ:

Localitatea Băluşeni

La adresa transmisă de către Instituţia Prefectului nu s-a comunicat nici un răspuns. Urmează ca secretarul comunei să se prezinte personal la Instituţia Prefectului pentru a i se înmâna adresa prin care i se solicită să ia măsuri pentru ieşirea din starea de conflict de interese în care se află Doroftei Gheorghe Claudiu, consilier local în Consiliul local Băluşeni şi Doroftei Alexandra, soţia acestuia.

Comuna Cândeşti

Persoanelor nominalizate că se află în conflict de interese, respectiv, Leonte Romică şi Vasilcău Ioan, consilieri locali, membri în Asociaţia Agrozootehnică Cândeşti şi Moroşan Dorin, Onişor Emil, consilieri locali, Cozlac Doru şi Giuraniuc Niculai, funcţionari publici, membri în Asociaţia Pajiştile Bucovinei Cândeşti li s-a pus în vedere de către secretarul comunei că se află în conflict de interese şi să opteze în cel mai scurt timp pentru una dintre funcţii.

Comuna Cordăreni

Secretarul comunei a pus în vedere persoanelor care se află în conflict de interese, respectiv, Dumitraş Constantin-primar, Muraru Constantin-viceprimar şi Cozma Aristotel-funcţionar public care fac parte din conducerea Asociaţiei crescătorilor de animale "Stejarul" din comuna Cordăreni că se află în conflict de interese şi ca atare să depună cât mai repede opţiunea pentru una din funcţii. Persoanele aflate în conflict de interese și-au dat demisia din cadrul asociației.

Comuna Curteşti

Consilierul local Tudose Mihai şi-a prezentat demisia din funcţia de consilier local înregistrată la registrul Primăriei Curteşti la nr.3064/04.04.2011. Dl. Tudose Mihai este rudă de gradul I cu Tudosă Andreea Ioana, membru fondator a ASOCIAŢIEI CRESCĂTORILOR DE ANIMALE CURTEŞTI. În prima şedinţă ordinară, Consiliul Local Curteşti va lua act de situaţia apărută şi va declara vacant locul consilierului Tudose Mihai.

Comuna Dângeni

Primarul comunei, Trofin Stelică Marinică s-a retras din Asociația Crescătorilor de Taurine "Bovilact", unde a avut calitatea de membru fondator și a comunicat instituției actele doveditoare ale retragerii sale, respectiv încheierea de autentificare nr. 681/13.04.2011.

Comuna Dobârceni

Consilierul local Vechiu Mircea, membru fondator al AGRODOB COROGEA COOPERATIVĂ AGRICOLĂ, a demisionat din funcţia de consilier local, demisie înregistrată la nr.288/23.03.2011.

În prima şedinţă ordinară, Consiliul Local Dobârceni va lua act de situaţia apărută şi va declara vacant locul consilierului Vechiu Mircea .

Comuna Durneşti

Contractul de concesiune a fost reziliat prin actul adiţional nr. 577/04.04.2011.

Comuna Hlipiceni

La data de 06.04.2011, Primăria Hlipiceni a primit cererea de demisie a d-lui Cozar Ioan (consilier local) din funcția de vicepreședinte al Asociației și adresa nr. 1/05.04.2011 din partea Asociației prin care se adeverște acceptarea demisiei acestuia, în conformitate cu art. 13 din Statut.Dl. Tucaliuc Toader și-a prezentat demisia din funcția de consilier local, înregistrată la Primăria Hlipiceni cu nr. 1313/06.04.2011.

Comuna Manoleasa

Persoanele nominalizate că se află în conflict de interese, respectiv, Mircea Mihai, primarul comunei, Mircea Cristian, băiatul primarului, Mircea Leonard Daniel, fratele primarului şi Hangiuc Alexandru, funcţionar public, şi-au depus demisiile din Asociaţia crescătorilor de animale Manoleasa, rămânând înscris doar Ciornei Doru, consilierul primarului, care nu şi-a dat demisia până în prezent.

Comuna Mitoc

În ședința Consiliului Local al comunei Mitoc din data de 30.03.2011, secretarul comunei a prezentat, spre dezbatere adresa Instituției Prefectului cu privire la analiza modului de atribuire a pășunilor comunale precum și necesitatea efectuării demersurilor necesare pentru intrarea în legalitate a consilierilor care au încheiat contracte de concesiune a pășunii comunale.

S-a trimis comunicare scrisă fiecărui consilier local care a concesionat pășune comunală cu privire la necesitatea intrării în legalitate. S-a pus în vedere consilierilor în cauză să renunțe la contractul de concesiune.

 Comuna Româneşti

Buzoianu Dumitru angajat al primăriei Româneşti în funcţia publică de referent de specialitate, prin declaraţia dată pe propria răspundere înregistrată la primărie cu nr.1959/22.03.2011 a înţeles că se află în conflict de interese conform prevederilor art.79 din Legea 161/2003 şi ca atare a demisionat din funcţia de preşedinte  al Asociaţiei Fermierilor Româneşti din com. Romăneşti.

Comuna Răuseni

Consilier local Cristina Albu şi soţia primarului au demisionat din Asociaţia Răsăritul Răuseni.

Comuna Trușești

Contractul de concesiune a fost reziliat prin actul adițional nr. 2811/04.04.2011.

Comuna Unțeni

Primăria comunei Unțeni a comunicat faptul că cei 3 membri fondatori aflați în conflict de interese și-au dat demisia din această calitate.

Comuna Vlăsinești

În ședința ordinară a Consiliului Local Vlăsinești din luna martie 2011, a fost aprobată concesionarea pășunii comunale prin licitație publică.

Comuna Roma

Prin HCL nr. 27.04.2010 s-a aprobat concesionarea păşunii ce apartine comunei Roma pe o durata de 5 ani. Păşunea a fost concesionată  Asociaţiei Zorile Roma. Contractul de concesiune este semnat între asociaţia Zorile Roma şi consiliul local reperzentat prin primar  după ce asociaţia a primit certificatul  de înregistrare de la Registrul Comerţului

Citeşte:

Botoşani: Edili anchetaţi de DNA pentru concesionarea ilegală a păşunilor

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite