Botoşani: Curent electric de milioane de euro din vânt şi soare (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marii dezvoltatori au renunţat la imobiliare şi investesc în energie verde. Botoşaniul va deveni judeţul cu cele mai întinse parcuri eoliene din România. Dezvoltatori autohtoni, dar şi străini, au cumpărat sute de hectare de teren pentru construirea unor parcuri eoliene pe malurile Siretului şi Prutului.

În timp ce business-urile cu imobiliare sunt în cădere liberă, oamenii de afaceri au găsit oportunitatea să investescă bani în producerea de energie verde. Cum în Botoşani terenurile agricole sunt ieftine şi vântul destul de bun, sute de hectare au fost cumpărate pentru construirea unor parcuri eoliene care vor produce zeci de megawaţi de energie electrică pe oră. 

Afacerile cu energie verde au început să se dezvolte încă de anul trecut, cu investiţii de peste 100 de milioane de euro în parcuri eoliene în comunele Suliţa, Tudora, Dângeni şi Gorbăneşti. În acest an, dezvoltatorii şi-au propus să împânzească judeţul cu turbine eoliene.

Omul de afaceri botoşănean Valeriu Iftimie este unul dintre cei care intenţionează să investească 60 de milioane de euro într-un astfel de business de viitor. „Avem cinci zone unde vom începe din această vară să montăm turbine. Patru parcuri sunt pe malul Prutului, în zona Mitoc, şi unul pe malul Siretului. Măsurătorile sunt terminate şi au idicat că există potenţial pentru această afacere, care în final va produce 40 de megawaţi pe oră. Investiţia este în totalitate privată, făcută împreună cu o firmă franco-germană“, a declarat omul de afaceri Valeriu Iftimie.

Profit de 130 de euro la 1 megawat
Un alt om de afaceri, Mirel Manea, împreună cu doi parteneri italieni, a început deja să investească într-un parc eolian amenajat pe 38 de hectare în comuna Cândeşti, pe malul Siretului. Investiţia totală va fi de 18 milioane de euro şi constă în instalarea a cinci turbine eoliene cu o putere de 2 megawaţi pe oră, fiecare. Deocamdată, dezvoltatorul testează curenţii de aer din zonă pentru a vedea câte turbine poate să instaleze.

„Este cea mai sigură investiţie din care poţi câştiga cu puţin efort toată viaţa. Pe lângă energia electrică pe care o livrezi în sistemul naţional şi din care câştigi bani, mai primeşti şi certificate verzi pe care le poţi vinde marilor poluatori. Sunt la mare căutare şi sunt cotate şi pe bursă“, a spus Mirel Manea, administratorul firmei care va vinde anul viitor energie verde societăţii E.ON Moldova.

Pentru ca investiţiile cu turbine eoliene să fie rentabile, dezvoltatorii trebuie să fie recompensaţi de Ministerul Mediului cu două certificate verzi pentru fiecare megawat produs. Astfel, un megawat produs într-o singură oră poate fi vândut în final cu preţul de 130 de euro.

Curent electric de la soare
Şi Georghe Ciubotaru, considerat cel mai bogat om din judeţ, vrea să investească în aceast domeniu. Spre deosebire de ceilalţi investitori, el vrea să construiască un imens parc de panouri solare. „Intenţionez să dezvolt o astfel de afacere, însă este prematur să spun câţi bani voi investi pentru că legilsaţia nu este încă pusă la punct. Pot însă să spun că lucrez intens la un astfel de proiect“, a declarat Gheorghe Ciubotaru.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite