Botoşani: Crăciun pe stil vechi pregătit cu bucate ieftine din Basarabia (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la icre negre la cozonaci şi pulpe de pui, marfa moldovenilor care vând la tarabă în piaţă nu are vreun termen de valabilitate dar este mai ieftină cu 30% decât cea din magazine.

Peste 1.000 de moldoveni au intrat zilnic în ţară în ultimele zile prin vămile Stânca şi Rădăuţi Prut ca să îşi vândă produsele alimentare în pieţele din Botoşani. Comerţul pentru Crăciunul pe stil vechi a devenit o tradiţie la Botoşani. La tarabele din piaţa centrală se găsesc de toate, de la halva la peşte afumat şi icre negre.

Preţurile mai mici cu 30% bat ofertele marilor magazine şi îi atrag pe botoşănenii cu venituri mici ca un magnet. „Am cumpărat cu 200 de lei tot ce-mi trebuia pentru masa de Sărbători. Am cumpărat o pungă de cinci kilograme de copănele de pui cu 25 de lei. Bulionul, pastele, condimentele şi peştele sunt la jumătate de preţ faţă de cele din magazine“, a spus Mărioara Honceriu, pensionară.

Etichete traduse de comercianţi
Produsele care bat orice concurenţă sunt comercializate însă în condiţii improprii, lângă detergenţi şi alte produse chimice, nu au etichetele în limba română şi nici termene de valabilitate. Cu toate acestea, comercianţii garantează pentru marfa cumpărată din depozitele din Bălţi şi Chişinău. „E frig afară şi n-au cum să se strice. Oamenii nu cunosc limba rusă şi le citim noi de pe etichete. Marfa e bună, că şi noi tot din asta consumăm acasă“, a explicat Nădejdea Odae, comerciantă din Republica Moldova.

Sărăcia îi face pe botoşăneni să ignore pericolul. Mulţi sunt clienţi fideli ai basarabenilor şi nu se tem că vor ajunge la spital cu toxiinfecţii alimentare. „Cumpăr mereu de la ei. Toate produsele sunt bune, ieftine şi n-au E-uri“, a spus Gheorghe Afrăsânei (45 ani), un fost electrician disponibilizat anul trecut.

În bazarul improvizat din centrul oraşului, moldovenii l-au adus şi pe Moş Crăciun în variantă rusească, celebrele păpuşi de lemn Matrioşka, care nu constă mai mult de 20 de lei, dar şi dulciuri. „Ne-am gândit şi la cadourile care trebuie puse  sub brad. La noi e mai ieftin, iar păpuşile Matrioşka sunt originale. Orice copil s-ar bucura“, a afirmat Olga Ciubotaru, o profesoară din Bălţi care câştigă 150 de lei lunar şi vrea să-şi rotunjească veniturile din afacerile făcute în România. O zi în bazarul botoşănean nu îi aduce mai mult de 100 de lei profit, dar femeia este mulţumită.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite