Botoşani: „Coşul elevului“ rupe buzunarul părintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pregătirea copilului pentru şcoală ajunge să coste 1.000 de lei. Lista cu rechizite este lungă, iar preţurile acestora sunt piperate. Botoşănenii fac adesea turul librăriilor din oraş, ca să scape cât mai ieftin.

Sute de botoşănenii îşi sacrifică zilele acestea economiile pentru a-şi pregăti odraslele pentru şcoală. Caiete şi manuale, rucsac, trening sau, după caz, uniformă, acestea sunt principalele ingrediente din „coşul elevului“.


Preţurile din librării îi sperie pe mulţi cumpărători. Doar caietele costă între 80 de bani, cele mai ieftine, şi 4,7 lei, cele cu inserţie de catifea sau sclipici. Dacă cei din cliclul primar au nevoie de minim 15 caiete la începerea şcolii, cei de gimnaziu trebuie să cumpere măcar 30 de caiete pentru toate materiile.


„Numai pe caiete, cu tot cu coperţi, am dat 110 lei. Şi am luat doar pentru primul semestru. Sigur nu-mi vor ajunge banii pentru toate rechizitele, iar la şcoală este obligatoriu să ai o trusă pentru matematică, pensule sau creioane pentru Biologie“, îşi face socotelile Raluca Prăjan, elev în clasa a VI-a la Colegiul „Eminescu“.


Coşul şcolar este completat şi de uniformă, care ajunge la 200 de lei sau o costumaţie nouă, pentru care părinţii pot cheltui şi 300 de lei. Un trening nou şi papucii de sport mai scot din buzunarul părinţilor minim 150 de lei. Între 45 şi 180 de lei costă un ghiozdan sau un rucsac şcolar. La acestea se adaugă manualele, care variază de la o clasă la alta.


Rechizite împărţite frăţeşte


În medie, trimiterea unui copil la şcoală costă cu toate cele necesare între 700 şi 1.000 de lei. Părinţii care au mai mulţi copii îşi pun mâinile-n cap. „Am trei copii la şcoală. Am dat 550 de lei pentru numai o parte din rechizite. Le-am luat la fiecare doar caiete şi blocuri de desen. Trusa de matematică, pensulele şi celelalte ustensile le vor împărţi, că n-am avut bani pentru fiecare. A ajuns prea scump să-ţi ţii copilul la şcoală“, oftează Valerica Iftimie, patiser.


Ea se poate considera însă norocoasă, pentru că alţi părinţi au făcut împrumuturi la CAR sau la casele de amanet ca să-şi echipeze odraslele.

______

Preţul rechizitelor de bază
Caiet A5 cu 48 de file: 0,80 lei;
Caiet tip I, II: 0,70 lei;
Caiet A4 cu 60 file: 2,5 lei;
Set coperţi: 15 lei;
Pix: 2,5 lei;
Set carioci: 5,5 lei;
Set pensule: 8 lei;
Acuarele: 11 lei;
Bloc de desen: 4 lei;
Vocabular: 3,5 lei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite