Botoşani: Constructorii s-au întors pe şantiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşănenii preferă să plătească la negru zilieri pentru a-şi face vile cu preţuri minime
Botoşănenii preferă să plătească la negru zilieri pentru a-şi face vile cu preţuri minime

Constructorii preferă să muncească la negru pentru venituri proprii mai mari şi manoperă mai mică pentru proprietari.

Primăria Botoşani a eliberat în ultima lună 160 de autorizaţii de construcţii, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Simţim într-un fel şi zilele mai bune şi ieşirea din criză. S-a dezmorţit construcţia de locuinţe private şi noi simţim asta lună de lună, când semnăm autorizaţiile. Multe sunt în cartierele Lebăda şi Tulbureni care, treptat-treptat, se acoperă de construcţii. Acolo este o zonă foarte bună şi propice pentru dezvoltarea oraşului“, a declarat primarul Cătălin Flutur. Numărul construcţiilor civile ar putea fi mult mai mare dacă se iau în calcul şi cele care se ridică fără autorizaţii de construcţii.

Plătesc muncitori la negru
„Noi verificăm aceste aspecte numai în urma unor sesizări ale cetăţenilor. În 90% din cazuri, reclamaţiile se adeveresc. Adică unele construcţii sunt demarate fără autorizaţie sau sunt în curs de autorizare. Din păcate, noi avem până în zece asemenea sesizări lunar şi nu putem aprecia cam câte locuinţe se construiesc fără autorizaţie. Însă acest fenomen există“, a declarat Viorel Ciobanu, şeful Serviciului de Control al Calităţii Construcţiilor.

Pentru a-şi finaliza proiectele imobiliare în perioada de criză, când preţurile la materialele de construcţii şi manoperă sunt mai mici, proprietarii locuinţelor apelează la constructori neautorizaţi sau fără forme legale de muncă.

„Am plecat de la firma de construcţii unde lucram şi acum muncesc pe cont propriu. Câştig mult mai bine. Am luat şi nişte tineri pe care i-am învăţat meserie şi acum pot lua câte trei lucrări odată. Acum am două apartamente şi o vilă pe care trebuie să le termin până în martie anul viitor“, a precizat Constantin Dascălu, muncitor. Un maistru angajat cu forme legale la o societate de construcţii nu câştigă mai mult de 1.500 de lei lunar, în timp ce un şef de echipă ce lucrează la negru poate ajunge şi până la 5.000 de lei dacă prinde mai multe lucrări simultan.

Vile mai ieftine decât apartamentele
Botoşănenii care şi-au construit case în cartierele Tulbureni şi Lebăda nu au cheltuit mai mult de 100.000 de euro, preţul unui apartament de peste 100 de metri pătraţi în centrul oraşului. Pentru terenuri de până în 1.000 de metri pătraţi s-a plătit şi 12 euro metrul pătrat, iar construcţia a costat 80.000 de euro cu tot cu finisaje.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite