Botosani: Coadă la internări după desfiinţarea spitalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul bolnavilor care ajung în Urgenţele Spitalului „Mavromati“ s-a dublat după închiderea unităţilor din judeţ. Doctorii internează doar cazurile foarte grave. Între timp, cadrele medicale redistribuite nu au fost lăsate să-şi preia noile posturi.

 Peste 700 de bolnavi au luat cu asalt Spitalul Judeţean „Mavromati“ săptămâna aceasta şi au stat ore întregi la cozi ca să fie internaţi. Pacienţii au venit chiar şi de la 80 de kilometri distanţă pentru a fi trataţi după ce au rămas fără spitale aproape de casă la sfârşitul săptămânii trecute. „Spitalul e închis. Nu e nimeni să îţi dea măcar o pastilă. Nu am avut ce face şi am venit la Botoşani să mă vadă un doctor. Numai eu ştiu cum am ajuns până aici“, a spus Viorel Dulgheru, localnic din Truşeşti.

Cazurile uşoare, tratate în ambulatoriu

Spitalul este deja aglomerat, aşa că medicii au fost nevoiţi să facă o triere la sânge a cazurilor noi apărute din judeţ. Mai puţin de jumătate dintre bolnavi au fost internaţi în secţiile de Oncologie, Cardiologie sau Medicală ale Spitalului Judeţean. Restul au fost consultaţi şi trimişi acasă. „Sunt internate doar urgenţele şi cazurile grave. Nu putem supraaglomera secţiile. Cazurile uşoare sunt tratate în ambulatoriu şi trimise acasă“, a spus doctorul Petre Rădăuceanu, şeful Unităţii de primire Urgenţe.


Trimise acasă au fost şi unele cadre medicale de la fostele spitele Truşeşti şi Darabani. Miercuri, cei 70 de medici, asistenţi şi infirmieri au vrut să îşi preia noile posturi pe care au fost redistribuiţi, dar au aflat cu stupoare că nu sunt primiţi în secţii. Este şi cazul lui Constantin Tudora (27 ani), medic rezident de la Spitalul Truşeşti, desfiinţat la 1 aprilie. Tânărul ginecolog a fost redistribuit la Maternitate, dar nu a putut să-şi preia postul chiar dacă salariul îi este plătit de Ministerul Sănătăţii.


„Directorul Maternităţii mi-a spus că au suficienţi medici pentru numărul de paturi aprobate şi nu a acceptat venirea mea la acest spital“, a spus medicul. El a fost sfătuit să-şi încerce norocul la Spitalul Judeţean, care este în căutarea unui medic ginecolog. Cum nici la „Mavromati“ nu şi-a găsit locul, tânărul a cerut ajutorul Direcţiei de Sănătate Publică, care l-a trimis la Spitalul de Neuropsihiatrie, unde există un post vacant de medic obstetrician. Cererea sa va fi analizată zilele acestea de conducerea unităţii. În situaţia tânărului sunt alţi 20 de asistenţi medicali şi un medic de la Spitalele Darabani şi Truşeşti.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite