Botoşani: Certificatul energetic obligatoriu va bloca piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 15 iunie auditul energetic al unei imobil scos la vânzare sau închiriere devine obligatoriu. Pentru a scăpa de plata acestui audit se pot semna precontracte de vânzare până la 15 iunie.

Proprietarii de imobile care doresc să le vândă sau să le închirieze după 15 iunie sunt obligaţi ca pe lângă intabulare să mai obţină şi un certificat energetic. Acesta poate fi făcut doar de un auditor atestat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

"În Botoşani nu există niciun auditor energetic gradul I. Atestate sunt doar patru persoane, însă pentru gradul II. Aceştia pot face doar expertiza termică şi energetică a clădirilor existente şi a instalaţiilor de încălzire şi preparare a apei calde de consum aferente acestora, şi elaborarea documentaţiei necesare eliberării certificatului energetic al clădirii", a declarat Cristi Maxim, inginer constructor.

Auditul energetic poate fi efectuat numai de un auditor energetic de gradul I, care poate fi găsit cel mai aproape la Iaşi.

 "Această nouă regulă va scoate din buzunarul proprietarilor bani frumoşi care se vor regăsi în preţul de vânzare. Piaţa imobiliara este aproape blocată iar după 15 iunie va ajunge aproape de zero. Lunar se întocmesc aproximativ 20 de contracte şi precontracte de vânzare la fiecare dintre cele zece birouri notariale", a declarat Elena Turiceanu, anagajata unui birou natorial din Botoşani.

Citiţi mai multe în ediţia de mâine a ziarului Adevărul de Seară.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite