Botoşani: Casa lui Iorga intră în reparaţii capitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările vor începe săptămâna viitoare. Obiectele ce au aparţinut marelui istoric vor fi expuse la Muzeul Judeţean şi la Colegiul „A.T. Laurian“.

Nicolae Iorga a locuit în casa de lângă Inspectoratul Şcolar Judeţean în primii cinci ani din viaţă. Imobilul original, cu pereţi din paiantă, a fost demolat în 1965, iar actuala clădire nu a mai suferit reparaţii capitale de 20 de ani.

„În anul 1998 a fost înlocuit acoperişul pentru că ploua în casă şi erau distruse obiectele de patrimoniu. De atunci, nu s-au mai făcut alte lucrări pentru că nu au fost bani“, a declarat Violeta Budăi-Damaschin, muzeograf.

Obiecte stricate de ploaie
Casa mică, cu trei camere şi cerdac, ascunde obiecte importante de patrimoniu care au aparţinut familiei lui Iorga. Mobilier, cărţi de rugăciune, ceasuri şi obiecte de birou sunt ţinute în umezeală şi se deteriorează.

Camera de şase metri pătraţi în care au stat Nicolae Iorga şi fratele său, George, la fel ca celelalte încăperi, are ferestrele crăpate, iar pardoseala trebuie schimbată. Varul de pe pereţi stă să cadă, iar mirosul de mucegai este puternic. „Întreţinem şi noi cât putem, dar umezeala este marele pericol. Deteriorează mobilierul şi fondul de carte de secol XIX“, a mai spus muzeograful. Clădirea datează de la jumătatea secolului al XIX-lea şi este monument istoric inclus în patrimoniul statului. Cu toate acestea, Ministerul Culturii nu s-a arătat interesat de conservarea acestui obiectiv.

Imaginea casei, conservată
Zeci de demersuri şi memorii  au fost înaintate Oficiului Naţional pentru Monumente Istorice, dar toate au rămas fără ecou. În aceste condiţii, Consiliul Judeţean Botoşani a alocat 270.000 de lei pentru renovarea şi reabilitarea clădirii. „Lucrările vor începe săptămâna viitoare, iar constructorul care a câştigat licitaţia are obligaţia de a nu modifica structura şi imaginea casei, care datează din secolul trecut. Sperăm ca lucrările să fie gata până la sfârşitul anului“, a declarat Mihai Ţâbuleac, preşedintele  Consiliului Judeţean Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite