Botoşani: Casa Iorga, oază de cultură şi relaxare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recent reabilitată, clădirea în care a locuit istoricul oferă turiştilor imagini de neuitat. Muzeografii vor s-o transforme într-un pol al culturii şi o pun în premieră la dispoziţia celor pasionaţi de istorie.

Să te plimbi prin camerele cu parfum de secol al XIX-lea, să ţi-l imaginezi pe Iorga, copil fiind, aşezat la biroul de lemn de stejar şi studiind artele, să te relaxezi pe o bancă din curtea plină de verdeaţă şi să citeşte cât este ziua de lungă, nu e puţin lucru într-o lume în care puţini sunt cei care mai au timp să viseze.


Intrarea costă 1 leu


O mână de oameni pasionaţi de opera marelui istoric a făcut acest lucru să devină posibil. Reabilitată şi redeschisă publicului în urmă cu o lună, Casa Iorga se doreşte a fi un pol al culturii româneşti, unde tinerii pasionaţi de cunoaştere să îşi găsească refugiul. Cu 1 leu pe zi, casa lui Nicolae Iorga, de pe strada cu acelaşi nume din Botoşani, poate deveni căminul lor.


„Se pot plimba prin camerele în care Iorga se juca alături de fratele său, pot studia la biroul istoricului orice document din fondul nostru de carte şi se pot odihni în pridvorul casei cât doresc. Le oferim tot confortul numai să studieze pentru că însuşi Iorga recunoştea, în lucrarea «O viaţă de om, aşa cum a fost», că datorită cărţilor a devenit un om adevărat“, a explicat Violeta Damaschin, muzeograf al Casei Memoriale „Nicolae Iorga“, care vrea astfel să atragă cât mai mulţi tineri pasionaţi de lectură şi istorie să îşi petreacă într-un mod plăcut vacanţa de vară.


Grădina din spatele casei este o oază de linişte şi relaxare. Pe o bancă, sub tei, oricine poate răsfoi una dintre cele peste 4.000 de cărţi din biblioteca Casei Memoriale. „Pot descoperi un alt Iorga, departe de cursurile şcolare, un om care îi scria cu drag mamei sale şi purta dezbateri filozofice interesante cu oamenii de cultură ai vremii.  Mai mult, tinerii pot călători cu puterea minţii într-o epocă a valorilor şi culturii“, a mai spus muzeograful.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite