Botoşani: Căldura, la fel de scumpă ca anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii promit celor 13.000 de clienţi ai fostei companii Termica SA că preţul gigacaloriei va fi „îngheţat“ la iarnă. Trei sferturi din aceştia vor primi subvenţii de la Guvern. Încălzirea unui apartament cu două camere îi va costa, în medie, 250 de lei.

Municipalitatea le-a dat asigurări botoşănenilor care depind de sistemul centralizat de termoficare că, în această iarnă, facturile la caldură nu vor fi mai mari faţă de anul trecut.


Familiile cu venituri mici vor primi din nou subvenţii pentru căldură. Primarul Cătălin Flutur a anunţat că o primă tranşă pentru subveţionarea căldurii a fost aprobată de Guvern.


„Nu ştim exact cât vom primi, dar, în această lună, cu siguraţă vor veni între 800.000 şi 1 milion de lei. Este bine să se ştie că subvenţia pe care o dă statul pentru energie termică n-a fost scoasă, aşa cum se zvonea. Aşteptăm să primim alţi bani de la Guvern pentru investiţii în modernizarea sistemului de termoficare“, a spus primarul Flutur. Iarna trecută, pentru subveţionarea căldurii, Guvernul a alocat municipiului Botoşani subvenţii de 6 milioane de lei, iar din bugetul local au mai fost cheltuite alte 17 milioane.


Păstrarea tarifelor


În Botoşani au mai rămas branşate la Termica 13.000 de apartamente. Numărul celor care vor lua subvenţii pentru căldură va creşte în acest an. „Anul trecut erau 8.000, însă anul acesta vom avea în jur de 10.000 de familii subveţionate la agent termic“, a spus viceprimarul Florin Ghiorghiţă.


În această iarnă, conducerea Termica garantează că, pentru un apartament cu două camere, preţul mediu la căldură  va fi de 250 de lei, iar pentru patru camere 350 de lei. Costul este valabil doar pentru abonaţii care vor primi subvenţii. Ceilalţi abonaţi vor plăti aproape dublu.
„Populaţia nu va plăti căldura mai scump faţă de iarna trecută. Pentru asta am redus salariile angajaţilor cu 25%, ca să scădem cheltuielile“, a declarat Ioan Diaconu, directorul de la Modern Calor, nou înfiinţata societate care se va ocupa, de luna viitoare, de facturarea căldurii produse de Termica.

_______________

Şi debranşaţii plătesc facturi la Termica
În această iarnă, peste 20.000 de familii cu centrale de apartament vor plăti şi facturi către societatea de termoficare. Facturile vor ajunge la 40 de lei şi reprezintă 50% din cota comună din consumul de energie al unui imobil. Măsura se aplică experimental pentru acest sezon rece.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite