Botoşani: CET-ul, vândut la fier vechi pentru subvenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

70 de muncitori vor începe demolarea a patru cazane de la fosta centrală termică după Sărbătorile Pascale. Din banii pe fierul vechi obţinut în urma demolării instalaţiilor nefolosite, municipalitatea crede că va acoperi 10% din subvenţia pentru căldură.

Modern Calor a obţinut o finanţare europeană de 44 de milioane de euro pentru modernizarea întregului sistem de termoficare şi este nevoită să demoleze tot ce nu-i foloseşte pentru a face loc, în maxim patru luni, noilor instalaţii. Actualul CET va dispărea, iar în doi ani va fi construit altul nou, cu un randament de peste 85%.


Cazanele au câte 105 tone


Costul lucrărilor de demolare este suportat tot de către Uniunea Europeană, care însă nu s-a arătat interesată să recupereze valoarea obţinută din vânzarea fierului vechi şi a altor materiale care pot fi reciclate. La o primă estimare, se apreciază că din vânzarea fierului vechi s-ar obţine 1 milion de lei. 


„Sunt patru mari cazane de apă fierbinte, care vor fi demolate. Două dintre acestea sunt extrem de mari, de 105 tone fiecare. Apreciem că vom scoate în jur de 1.600 de tone de fier vechi care, dacă ar fi vândut la preţurile pieţei, ar valora cel puţin 1 milion de lei. Cum aceste instalaţii aparţin Consiliulului Local, banii vor intra în bugetul oraşului şi probabil vor fi folosiţi pentru plata subvenţiilor la căldură“,  a spus Ioan Diaconu, directorul Modern Calor.


De valorificarea fierului vechi se va ocupa o firmă privată, care va trebui să participe la o licitaţie ce va fi organizată săptămâna viitoare. Primarul vrea însă ca fierul vechi rezultat din demolarea CET-ului să fie licitat pe bursă.


Urmăriţi de camere video


„Ne dorim să scoatem un preţ cât mai bun şi să obţinem cât mai mulţi bani. De aceea intenţionăm să scoatem pe bursă fierul vechi pentru a nu fi discuţii privind preţul. Oricum, consilierii locali vor decide în final ce vom face cu banii obţinuţi pentru că sunt un venit al bugetului local. Pot fi folosiţi pentru plata subvenţiilor la căldură, dar tot atât de bine există posibilitatea să fie folosiţi pentru dezvoltarea sistemului de termoficare“,  a spus Cătălin Flutur. 


Directorul  Modern Calor va instala în curtea CET-ului mai multe camere video pentru a se urmări situaţia de pe şantier. Trei firme din Botoşani şi-au unit forţele pentru a câştiga licitaţia.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite