Botoşani: Bugetarii pleacă în masă de la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii Primăriei care rămân pe post vor trebui să suplinească munca celor care au plecat
Angajaţii Primăriei care rămân pe post vor trebui să suplinească munca celor care au plecat

Funcţionarii publici îşi iau concediu fără plată sau îşi dau demisia pentru a pleca la muncă în străinătate. Plătiţi cu salarii mizere, care ajung şi la 450 de lei, angajaţii statului îşi caută norocul în alte părţi.

În ultimele două luni, după reducerea salariilor cu 25%, Primăria Botoşani a înregistrat nu mai puţin de zece demisii şi alte zeci de cereri de concediu fără plată pe o perioadă de un an, maximul prevăzut de lege.

„Iau în mână puţin peste 500 de lei. Ce să fac cu aceşti bani în condiţiile în care numai rata la bancă e aproape dublă? Am depus cerere de concediu fără plată pentru a pleca în Italia la muncă“, ne-a declarat, sub rezerva anonimatului, o funcţionară de la Primărie.

Tot în străinătate a plecat şi şeful Serviciului Edilitare, Costică Paşparan, unul dintre cei mai vechi şi experimentaţi angajaţi din Primărie.

„Cei care rămân vor avea un volum de muncă mare“

„Noi nu-i putem opri să nu-şi dea demisia sau să solicite concediu fără plată. Este un drept al lor şi e normal să plece dacă s-a ajuns să ia un salariu de 450 de lei. Debutanţii sau chiar juriştii au salarii cuprinse între 450 şi 600 de lei. Din păcate, ne pleacă oamenii experimentaţi, iar cei care rămân vor avea un volum de muncă mai mare. Nu ştiu cum o să ne descurcăm pe viitor“, a declarat Florin Ghiorgiţă, viceprimarul oraşului Botoşani.

Situaţii silmilare  se întâlnesc în toată administraţia locală. Şefii instituţilor de stat susţin că, pe zi ce trece, primesc tot mai multe cereri de concediu fără plată din partea subalternilor. Motivul principal este că 40% din funcţionarii instituţiilor publice primesc sub salariul minim pe economie.

Posturi scoase la concurs

Oamenii se plâng că nu se mai pot descurca cu salariile pe care le primesc, mai ales că ratele la bănci au ajuns mai mari decât leafa lor.

Locurile lăsate libere nu pot fi ocupate deoarece, susţin şefii din administraţia locală, nimeni nu se mai arată interesat să lucreze la stat când aud ce salarii sunt. De exemplu, la Centrul de Studii „Mihai Eminescu“ s-a scos pentru a doua oară la concurs postul de contabil şef, dar nu sunt candidaţi.
Alte locuri de muncă sunt oferite de Spitalul de Urgenţe „Mavromati“, unde se caută trei asistenţi medicali, un asistent farmacist, o infirmieră şi un îngrijitor.

Salariile prea mici nu atrag aproape pe nimeni, botoşănenii preferând să muncească în domeniul privat sau în străinătate.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite