Botoşani: Botoşaniul, prea sărac pentru drumuri cârpite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de drumuri au nevoie de reparaţii capitale, însă anul acesta doar cele afectate de inundaţii vor primi bani pentru reabilitare.

Pe aproape toţi cei peste 600 de kilometri de drum judeţean sunt necesare lucrări de întreţinere, plombări sau reparaţii. Din păcate, zeci de poduri, podeţe şi kilometri întregi de drum vor sta şi anul acesta fără reparaţii şi asta pentru că măsurile de reducere a cheltuielilor cu 20% a lovit şi în zona de investiţii şi reparaţii.


„Trebuie să reducem şi din zona de reparaţii şi întreţinere drumuri judeţene şi ne referim aici la reducerea suprafeţelor de covor asfaltic, de plombări şi tratamente“, a spus Romeo Caciuc, şeful Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri (DJDP) Botoşani.

Asfalt pentru „urgenţe“
După ce din bugetul instituţiei au plecat aproape 140.000 de lei, reprezentând reducerile salariale cu 25%, direcţia a mai scăzut 1,3 milioane de lei din cele 7,3  milioane puse deoparte în 2010 pentru reparaţii şi întreţinere de drumuri. Din cei 70.000 de metri pătraţi de gropi, de pe drumurile judeţene, propuse anul acesta pentru plombare, numai anumite sectoare vor fi refăcute.


Autorităţile judeţene spun că sunt nevoite să se axeze pe lucrările urgente. Cele mai avariate drumuri sunt DJ 282 Săveni - Coţuşca-Rădăuţi Prut, unde în prezent se lucrează la plombări, DJ 293 Dorohoi-Havârna-Darabani şi DJ 208 D Bucecea-limită de judeţ.

Bani de la Guvern
„Şi aşa drumurile erau jalnice. Numai la noi dai din groapă în groapă. Era ultimul lucru care ne mai trebuia: să se ia şi din banii pentru drumuri. Măsurile sunt, până la urmă, tot în defavoarea noastră: o să ajungem şi mai des cu maşinile în service-uri“, Razvan Tătaru, şofer.

Doar pentru drumurile afectate de inundaţii vor veni sume de la nivel central. Numai pe drumurile judeţene apele au făcut pagube de peste 5 milioane de lei. Pentru 38 de porţiuni de drum judeţean se aşteaptă acum finanţare. Autorităţile au întocmit o listă cu priorităţile lucrărilor la şoselele afectate de inundaţii. Guvernul ar urma să aloce 35 de milioane de lei în acest scop.  Botoşaniului i-ar reveni 10 milioane de lei, sumă cheltuită pentru reparaţiile la poduri şi podeţe, drumuri şi consolidări de maluri.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite