Botoşani: Botoşănenii preferă să piardă bani şi timp la Tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi din martie botoşănenii pot apela pentru a-şi  soluţiona litigiile prin intermediul mediatorilor autorizaţi, extrem de puţini au folosit această alternativă  pentru a scăpa de procesele interminabile şi costisitoare  din justiţie.

Din martie funcţionează Instituţia Medierii, o metodă găsită de stat pentru  a descongestiona activitatea sufocantă din justiţie. Magistraţii au obligaţia să recomande părţilor să apeleze la un mediator autorizat înainte de a începe un proces. Deşi avantajele medierii sunt multiple faţă de un proces în instanţă, doar zece botoşăneni au ajuns să aleagă această alternativă de soluţionare a litigiilor.

" Când li se recomandă nici măcar nu dau replică. Nu se arată deloc interesaţi, deşi este clar în interesul lor. Un proces poate dura mult şi costurile sunt mari, iar dacă ar apela la mediere, litigiul ar putea fi soluţionat în câteva ore. " a spus Adrian Toporăscu, preşedintele Tribunalului Botoşani.

Avantajele medierii sunt mult mai mari decât dacă se optează pentru un proces în justiţie. Părţile vor plăti doar onorariul mediatorului şi vor scăpa de alte cheluieli, de genul taxelor de timbru solicitate de instanţe. Litigiile pot fi soluţionate într-un timp extrem de scurt, de maxim două trei şedinţe de mediere, iar soluţia este acceptată de comun acord şi trecută de mediator într-un proves verbal de mediere care va ţine loc de hotărâre judecătoreacă definitivă şi irevocabilă.

Cu toate acestea, botoşănenii preferă să-şi caute dreptate în sălile de judecată şi să cheltuiască sume considerabile pe procese interminabile. Potrivit statisticilor, anul trecut pe rolul  instanţelor din judeţ au fost 45 de mii de cauze.

Citiţi mai multe amănunte, mâine în Adevărul de Seară.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite