Botoşani: Bolnavii psihic, trataţi pe banii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În farmacie mai sunt doar medicamente pentru bolnavii care nu pot fi controlaţi. Restul trebuie să îşi cumpere tratamentul înainte de internare.

Spitalul de Neuropsihiatrie se confruntă cu o criză fără precedent. Unitatea medicală este înglodată în datorii, iar furnizorii de medicamente nu mai vor să dea produse pe datorie. Ministerul Sănătăţii a achitat anul acesta facturi restante de 2,5 milioane de lei.

Cu toate acestea, spitalul mai are datorii de 700.000 de lei către furnizorii de medicamente şi alte 200.000 de lei la utilităţi. Acesta este motivul pentru care conducerea unităţii medicale a apelat la o soluţie de criză. Astfel, toţi bolnavii care necesită internare la Spitalul de Neuropsihiatrie Botoşani trebuie să plătească tratamentul.

Pastile pentru o treime din bolnavi
În această perioadă, unitatea este arhiplină, fiind internaţi peste 300 de pacienţi. Farmacia spitalului poate asigura medicamentele doar pentru o treime dintre bolnavi, mai exact pentru cei aflaţi într-o situaţie critică. „În stoc mai avem doar adjuvante pentru acuţi. Pe aceştia nu îi poţi lăsa fără tratament pentru că nu mai pot fi controlaţi. În rest, suntem pe zero“, a declarat doctorul Nicolae Vlad, directorul Spitalului de Neuropsihiatrie Botoşani. Decizia conducerii spitalului de a pune la plată pacienţii este cu atât mai delicată cu cât pacienţii care au nevoie de tratament psihiatric provin din rândul persoanelor cu venituri modeste.

„Băiatul meu are 38 de ani şi suferă de depresie. Reţeta prescrisă mă costă 380 de lei. Fiul meu nu lucrează şi toate aceste cheltuieli trebuie să le suport din pensia mea de 750 de lei“, a spus Viorica Balan, pensionară. Conducerea spitalului susţine că măsura este temporară, până când unitatea va reuşi să acopere datoriile către furnizorii de medicamente. „Datoriile rămase sunt în grafic, însă la medicamente plata scadentă este la 180 zile. Nu ştiu cum vom reuşi să le achităm pentru că fondurile sunt insuficiente“, a mai spus directorul Spitalului de Psihiatrie. La începutul acestui an, şi pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean „Mavromati“ au fost obligaţi să-şi cumpere medicamente şi materiale sanitare. Măsura a fost menţinută timp de patru luni, timp în care spitalul a reuşit să  plătească o parte din datoriile către furnizorii de medicamente.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite